Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavljeni i suradnici

Autotaksisti zbog Ubera kazneno prijavili ministra Butkovića, ministarstvo poručuje: To je pritisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i šest njegovih suradnika hrvatski su taksisti u utorak u Splitu podnijeli prijavu Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer se "već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj", no takav potez iz Ministarstva ocijenili su pritiskom kako bi se utjecalo na donošenje novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Splitska odvjetnica Doris Košta, koja zastupa autotaksiste, izvijestila je na konferenciji za novinare da je prijave podnijelo 1500 članova Radio Taksija Zagreba, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi.

Odvjetnica Doris Košta: Moramo prijaviti ministra i suradnike jer ne rade svoj posao

Pročitajte i ovo Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!'' Zoran Milanović, Oleg Butković Prepucavanje se nastavlja Butković Milanoviću: "Zorane, pustio sam ti goluba i još čekam''

Prijave se temelje na činjenici da prema nacionalnom zakonodavstvu i Ustavu RH ministar i njegovi suradnici, svatko prema svojim ovlastima, nisu spriječili obavljanje neregistrirane djelatnosti, što nisu osigurali jednake uvjete za sve pružatelje usluga autotaksi-prijevoza i nisu provodili aktualni zakon, čime su nanijeli veliku štetu domaćim, legalnim autotaksi-prijevoznicima.

Osim ministra Butkovića, kazneno su prijavljeni njegovi suradnici Mario Madunić, Nikolina Brnjac, Dubravko Galić, Alen Gospočić, Ivan Kesić i Saša Šolman koji su bili dužni primijeniti nacionalni zakon, drži Košta.

Odvjetnica tvrdi da su se hrvatski taksisti 'našli pred zidom' s obzirom na to da brojni pokušaji razgovora i sastanci s ministrom Olegom Butkovićem i ministricom Martinom Dalić nisu urodili plodom.

Kazala je da nadležno Ministarstvo i Vlada dopuštaju nezakonito djelovanje Ubera u Hrvatskoj više od dvije godine iako su i javno potvrdili da je njegovo poslovanje ilegalno. Smatra da ministar Butković i njegovi bliski suradnici trebaju štititi interese hrvatskih taksista koji godinama uredno rade, poštuju hrvatske zakone, plaćaju sve poreze i pune državni proračun.

"Europski sud pravde je potvrdio da Uber pruža usluge prijevoza, što oni uporno negiraju. Diljem Europe i svijeta se Uber zabranjuje, postoji niz presuda Visokog prekršajnog suda Hrvatske koji je kaznio vozače Ubera koji pružaju usluge prijevoza na nezakonit način, a mi moramo kazneno prijaviti ministra i njegove suradnike jer ne rade svoj posao“, kazala je Košta.

Božo Miletić: Tražimo ostavku ministra Butkovića

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kazao je da je, nakon informacije da je prijedlog novog zakona upućen u hitnu proceduru, bez završetka javne rasprave, sada jasno da se pogoduje interesima strane tvrtke.

"Odgovorni u Ministarstvu pomorstva, mora i infrastrukture ili su toliko nesposobni da ne znaju ove regulative ili toliko silno žele ugoditi tvrtki koja dvije godine djeluje nelegalno u Hrvatskoj da su napravili ovako amaterski propust. Mi smo na to upozorili povjerenicu za informiranje i čekamo odgovor. Ovim putem tražim ostavku ministra Butkovića te njegovih pomoćnika i ostalih djelatnika po liniji odgovornosti i neka se javno očituje na to zašto je Ministarstvo napravilo takav propust i što ih sprječava u tome da više od dvije godine nisu zaustavili ilegalnu djelatnost u Hrvatskoj?“ zaključio je Miletić.

Ministarstvo: Još prikupljamo mišljenja i komentare na prijedlog zakona

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tvrde pak da je na konferenciji za novinare koju su u održali predstavnici udruženja taksista, izrečeno niz netočnih informacija.

U priopćenju ističu kako još uvijek nisu uputili Vladi na donošenje nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i stoga je, tvrde, netočan navod da je prijedlog Zakona stavljen u hitnu proceduru.

"U tijeku je postupak prikupljanja mišljenja ostalih tijela državne uprave čiji će se komentari, također, morati analizirati. Također, kako je predviđeno zakonskom procedurom, izvješće o provedenom javnom savjetovanju bit će objavljeno i dostavljeno, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena", stoji u priopćenju.

Također smatraju da sve danas rečeno na konferenciji udruženja taksista treba promatrati u kontekstu pritisaka koji se rade ne bi li se, i na taj način, utjecalo na donošenje novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

"Kao što smo i ranije isticali, prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu trebao bi omogućiti liberalizaciju taksi tržišta i građanima omogućiti dostupniji i jeftiniji taksi prijevoz te konačno pružiti zakonsko rješenje koje će moći odgovoriti na potrebe suvremenog tržišta i stoljeća u kojem živimo", poručuju iz Ministarstva prometa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene