Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži očitovanje Crkve

Bauk dao podršku prosvjedu protiv molitelja: "Mnogi su podcjenjivali radikalne ekstremističke pokrete"

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk kazao je u subotu da su tijekom povijesti mnogi podcjenjivali radikalne, ekstremističke pokrete jer na njih nisu obraćali pozornost, dok molitva na gradskim trgovima zaslužuje pozornost policije i državnog odvjetništva.

Na glavnom zagrebačkom trgu ove subote ponovno su se okupili vjernici iz inicijative "Muževni budite" kako bi klečeći održali zajedničku molitvu.

Traže da muškarac bude glavni duhovni autoritet u obitelji koji će prenositi katoličku vjeru, zatim prestanak spolnih odnosa prije braka, zabranu pobačaja te čednije odijevanje žena.

"Mnogi su podcjenjivali brojne radikale ekstremističke pokrete tijekom povijesti jer im nisu davali pozornost koju zaslužuju. Ovo zaslužuje pozornost policije, državnog odvjetništva, pravobraniteljice, a ne političkih stranaka", izjavio je Bauk koji se pridružio prosvjedu "Tiha misa" na zapadnoj strani trga, u organizaciji udruge Domino“

Bauk ističe da se tri četvrtine Hrvata protivi "ovakvom načinu izražavanja stavova", pozivajući se na istraživanje javnog mnijenja, stoga smatra da Hrvatska nije blizu poljskog scenarija, gdje je pobačaj zabranjen, osim u iznimnim slučajevima.

"Ali ako vidimo tendencije u tom smjeru, onda će i akcije biti još energičnije i jače. Pokrenuli smo inicijativu da se u Ustav unese pravo žene na izbor. Dajemo i druge prijedloge kojima bi se zaštitila prava žena", dodao je.

Potpredsjednik SDP-ovog kluba zastupnika očekuje od službene Crkve, kao i od vladajuće većine, da se jasno očituju o mjestu i sadržaju molitve ove inicijative.

O sadržaju molitve očitovali su se prosvjednici. U prvim redovima istaknuti su transparenti "Ja nisam vaš inkubator“, "Kleče i vrte krunicu umjesto da grle punicu", "Čednost u razmišljanju, ne u odijevanju", "Samo kukavice i izdajice kleče i mole", i dr.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića Prva subota za molitelje VIDEO/FOTO Evo ih opet: Muškarci na koljenima mole za domovinu, mir i protiv pobačaja, stigao im i odgovor

Cilj im je zabrana pobačaja

Udruga Domino razvukla je transparent dug tri metra na kojem je kolaž prijetnji upućenih umjetnici Arijani Lekić Fridrih te izbor iz recentne sudske prakse vezane uz nasilje nad ženama.

"Sudska praksa pokazuje koliko su žene nezaštićene, sudske presude gotovo pa djeluju ohrabrujuće za nasilnike", upozorio je osnivač udruge Domino Zvonimir Dobrović.

Dobrović ne isključuje mogućnost da desno orijentirane, konzervativne stranke u kampanji usvoje neke od zahtjeva molitelja kako bi dobili glasove. U organiziranim molitvama na trgovima nekoliko gradova vidi kampanju za ukidanje pobačaja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Molitelji krunice u Zagrebu - 5 subotnje klečanje Tko stoji iza molitelja na trgovima? "Tu se radi o krizi muškosti." Njihov vođa tvrdi: "Nismo radikali"

"Prije dvije godine nismo mislili da je nešto slično moguće u SAD-u pa se dogodilo. Prava koja su osvojena trebamo braniti", izjavio je.

Zabrana pobačaja u Hrvatskoj se neće dogoditi, smatra gradski zastupnik i trenutni predsjednik zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

"Ovdje smo povodom rezolucije 'Zagreb - sigurno mjesto za žene' koju smo usvojili prije dva dana na sjednici Gradske skupštine. To je deklaracija kojom želimo poručiti da je Zagreb otvoren i slobodan grad koji štiti rodnu ravnopravnost", rekao je.

"Nećemo dopustiti da nam vjerski fanatici oduzmu slobodu. Na transparentima je istaknuta važnost prava na pobačaj, ravnopravnost rodova i pravo transrodnih osoba koje su ugrožene nakon one sramotne sjednice saborskog odbora."

"Moramo graditi pravo na izbor kako bi spriječili da popularne, ekstremističke, konzervativne, fundamentalističke ekipe ne uspiju u svom naumu uskraćivanja ženskih prava u 21.stoljeću", bile su neke od njihovih poruka.

S druge strane, okupljeni vjernici poručuju "da ne daju izjave za svjetovne medije".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene