Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lijepa naša

Apsurd hrvatske države na Županijskom sudu: Ulovljen s lažnom diplomom, ali i dalje – radi

Muškarac na poslu, ilustracija (Foto: Getty images)
Muškarac na poslu, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images
U školama, stručnim službama i uredima Vlade te u ministarstvima, pronađene su lažne svjedodžbe i diplome. Takvi su slučajevi zabilježeni i na sudovima na kojima je posebno zanimljiv jedan. Muškarac s lažnom diplomom zaradio je kaznenu prijavu, ali posao nije izgubio.

Ministarstvo uprave od 2017. radi provjeru isprava među službenicima i namještenicima, a izdvojio se jedan zanimljiv slučaj. Ukupno je na sudovima pronađeno deset lažnih isprava. Na Županijskom sudu u Zagrebu ih je četiri (jedna diploma i 3 svjedodžbe).

Pročitajte i ovo Dojava o bombi na Županijskom sudu u Zagrebu - 6 I pas bio u potrazi FOTO Drama na sudu u Zagrebu: Dojava o bombi bila je lažna, a poziv je upućen iz susjedne zemlje Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim

Možda čak zanimljivije od toga da je na Sudu radilo najmanje troje ljudi samo sa završenom osnovnom školom, slučaj je muškarca koji radi službenički posao na Sudu.

On se zaposlio na Sudu s lažiranom fakultetskom diplomom. Prilikom provjere uhvaćen je u kaznenom djelu, pa je protiv njega podnesena kaznena prijava. Međutim, muškarac je zaposlen na radnom mjestu na kojem nije potrebna diploma, pa na temelju toga nije mogao dobiti otkaz.

Apsurdno, i dalje usred Suda radi čovjek koji je krivotvorio diplomu. I i dalje prima plaću. Poštivajući onu da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja možda i ne bi bilo toliko čudno da taj čovjek trenutačno radi. No, pitanje je hoće li mu se i u slučaju osuđujuće presude nešto dogoditi.

Odvjetnik za radno pravo s kojim smo kontaktirali kaže da će trebati vijdeti sudsku praksu, ali da radnik prilikom zapošljavanja ne bi smio ništa zatajiti. Presuda ne mora nužno biti razlog za otkaz (jer presudu netko može imati i za prometnu nesreću koja nema veze s radnim odnosom), ali u ovom slučaju poslodavac bi mogao reći da se radi o skrivljenom ponašanju radnika koje nije bilo poznato prilikom stupanja u radni odnos. I Sud bi, objašnjava nam odvjetnik, mogao odrediti mjeru zabrana obavljanja nekih djelatnosti.

Ovdje se ne radi o tome kako muškarac radi posao, već se radi o tome da se odlučio na kršenje zakona i lažiranje diplome koja mu uopće nije bila potrebna. Ali on je svejedno to učinio.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene