Diplome, ilustracija (Foto: Getty images)
Diplome, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images

Nakon što je ministrica Blaženka Divjak u siječnju izvijestila o prvim trima krivotvorenim diplomama u školama (do danas ih je pronađeno 19), DNEVNIK.hr provjerio je u drugim ministarstvima hoće li i oni pročešljati svoje. Neki su se pokrenuli, a neki – šute.


Najvažnijim nam se činilo da se diplome provjere u zdravstvu, pa je naše inzistiranje ministar Milan Kujundžić rekao da će dati uputu da se provjere diplome. Je li to i učinio i jesu li išta pronašli, nismo uspjeli doznati jer na naš upit Ministarstvo zdravstva nije odgovorilo.

Vezani članci Lažne diplome - 1 Afera s lažnim diplomama: Nekim medicinskim sestrama stiglo rješenje o poništenju, čeka se diplomatska pomoć Diplome - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Nakon uhićenja u Srbiji hrvatska policija će se pozabaviti diplomama medicinskih sestara

Ministarstvo graditeljstva već je pokrenulo akciju. Kako doznajemo, sve dosad odrađene provjere bile su u redu, tj. nije nađena niti jedna nevjerodostojna diploma/svjedodžba. ''Postupak provjere i dalje traje jer za sve novozaposlene tijekom jednog mjeseca idući mjesec njihove diplome/svjedodžbe šaljemo nadležnim institucijama na provjeru'', poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorilo nam je da su odmah nakon upita portala DNEVNIK.hr zatražili da sve ustanove u sustavu socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti isprava. ''Provjere su u tijeku'', poručuju.

Čak sedam lažnih diploma u ministarstvima

Upravna inspekcija Ministarstva uprave u pravilu traži provjeru vjerodostojnosti isprava povodom zaprimljene pritužbe, no tijekom 2017. godine Ministarstvo uprave zatražilo je od čelnika državnih i pravosudnih tijela te predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika. Provjera je i dalje u tijeku jer pojedina tijela još nisu dostavila konačna izvješća.

Prema dosadašnjim izvješćima u jedinicama lokalne i regionalne samouprave utvrđeno je 25 nevjerodostojnih isprava (18 svjedodžbi i 7 diploma). U državnim i pravosudnim tijelima utvrđeno je 26 nevjerodostojnih isprava (22 svjedodžbe, 3 diplome VSS i 1 diploma VŠS).
Ukupno je u Ministarstvima pronađeno 7 krivotvorenih isprava, dvije u Ministarstvu financija, jedna u turizmu, tri u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te jedna, koja je i otvorila lavinu u školama, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Posljednja lažna diploma, doznajemo, pronađena je tijekom veljače u Uredu državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji i radilo se o svjedodžbi.
 

Provjereno kontaktiralo Franju Vargu nakon što je izišao iz zatvora: "Neću ja robijati za druge, baratam informacijama koje mogu srušiti Vladu" Franjo Varga (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Vrh HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vrh HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Milijan Brkić (Video: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju