Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnik optužuje

PROZVAO ZASTUPNIKE S JUGA "Uzeli ste ugostiteljima u Dubrovniku 400 mil. kn."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prozvao je u nedjelju tri saborska zastupnika s juga Hrvatske zbog izglasavanja izmjena Zakona o PDV-u na ugostiteljske usluge rekavši da je time dubrovačkim ugostiteljima oduzeto 100 milijuna kuna godišnje.

Jedan od njih, HDZ-ov Mato Franković putem društvenih mreža odgovorio mu je kako je "HNS licemjeran" te kako će tu razliku nadoknaditi kroz manje cijene najma javnih površina.

Pročitajte i ovo HDZ-ovi ministri na terenu - 1 Priprema za izbore HDZ-ovci u punoj mobilizaciji prije izbora: Sedmorica su svoj dan proveli na terenu Zatvoreni balkon 1000 do 5000 eura Novi zakon mogao bi uvesti neočekivanu zabranu: "Ne može svatko raditi što želi, zgrade nisu privatno vlasništvo"

U priopćenju dubrovačkog HNS-a koje potpisuje gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuto je kako su sa "78 ruku u Hrvatskom saboru donesene izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a tri među njima pripadaju zastupnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije - HDZ-ovim Mati Frankoviću i Branku Bačiću te MOST-ovom Mari Kristiću".

"Franković, Bačić i Kristić svojim su glasovima kroz izmjene Zakona o PDV-u koji je upravo usvojen u Saboru dubrovačkim ugostiteljima oduzeli 100 milijuna godišnje, na koliko se procjenjuje šteta. To je čak 400 milijuna kuna za vrijeme trajanja njihova mandata. Da su imali hrabrosti i snage oduprijeti se stranačkim stegama podignuli bi svoje ruke protiv i PDV ugostiteljima i dalje bi ostao 13 posto. Matematika je egzaktna znanost i zato treba jasno naglasiti da su upravo njihova tri glasa prevagnula da se zakon izglasa", poručio je HNS-ov Vlahušić.

Dodao je kako je taj potez "u potpunoj je suprotnosti s nacionalnom Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020., a koja nalaže smanjenje stope PDV-a na 10 posto, na razinu kakva je na snazi u zemljama okruženja".

"Umjesto da se smanji, podizanje stope PDV-a destimulirat će i fiskalno opteretiti ugostitelje, zaustaviti ih u planiranim investicijama i ulaganju u kvalitetu ponude. Osim na rast cijena, gotovo dvostruko veća porezna stopa negativno će se odraziti i na nova zapošljavanja, ali što je kudikamo razornije, i na ukupnu konkurentnost destinacije te u konačnici ugroziti izvoz roba i usluga na turističkom tržištu, našoj najvećoj izvoznoj snazi", smatra Vlahušić.

HDZ-ov Mato Franković putem društvenih mreža poručio je Vlahušiću kako su "HNS-ovci licemjerni".

"Vode brigu o dubrovačkim ugostiteljima. Ne sagledavaju efekte kompletne porezne reforme. Draga gospodo iz HNS-a, HDZ će predložiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća smanjenje cijena javnih površina za 20 posto kako bi se dubrovačkim ugostiteljima kompenziralo povećanje PDV, a i kako oni u 2017. godini ne bi morali dignuti cijene. Vjerujem da ćete prihvatiti ovu mjeru", zaključio je Franković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene