Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u Srebrenici je pratio reakcije i očekivanja obitelji žrtava Radovana Karadžića nakon izricanja drugostupanjske presude u Haagu. Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu.

Galerija Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 2 Obitelji stradalih Srebreničana prate prijenos presude u Potočarima (Foto: Dnevnik.hr) Obitelji žrtava prate presudu Radovanu Karadžiću u Memorijalnom centru u Potočarima (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 +7 Obitelji žrtava prate presudu Radovanu Karadžiću u Memorijalnom centru u Potočarima (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 1

Brojni članovi obitelji žrtava srebreničkog pokolja u mukloj tišini, svatko u svojim mislima, slušali su obrazloženje presude Radovanu Karadžiću.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada o presudi Karadžiću: ''To je još jedan razlog za odbacivanje velikosrpske politike" Ivana Petrović i Andrija Jarak (Dnevnik.hr) Reporteri Nove TV iz Haaga i Srebrenice: "U trenutku objave presude nastupila je prava erupcija oduševljenja, prolomio se veliki pljesak"

Nakon što je sudac objavio da se kazna Karadžiću preinačuje iz prvostupanjskih 40 godina zatvora na doživotnu zatvorsku kaznu, u Memorijalnom centru u Potočarima začuo se pljesak, majke i ožalošćene obitelji podigle su se na noge. 

Obitelji žrtava u suzama nakon presude Radovanu Karadžiću (Foto:Pixsell,Armin Durgut) - 4 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Presudu Radovanu Karadžiću majke žrtava u Memorijalnom centru u Potočarima dočekale su s ovacijama. Nakon objave dvoranom se prolomio pljesak i uzvici oduševljenja. U prvim reakcijama za Dnevnik Nove TV obitelji žrtava kažu da majci kojoj su dijete istrgnuli iz naručja nijedna kazna Radovanu Karadžiću ne može biti dovoljna, ali dodaju da je ovo za njih velika satisfakcija", javio je Andrija Jarak.

Kako je ranije iz Potočara javio Andrija Jarak, u Memorijalnom centru u selu Potočari velik se broj ljudi okupio kako bi zajedno pratili izricanje presude.

Obitelji žrtava u suzama nakon presude Radovanu Karadžiću (Foto:Pixsell,Armin Durgut) - 4 Obitelji žrtava prate presudu Radovanu Karadžiću u Memorijalnom centru u Potočarima (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 1 Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjetimo, konačna presuda izrečena je u Den Haagu u srijedu u 14 sati, čime je završio postupak koji u slučaju Radovana Karadžića traje od podizanja prve optužnice protiv njega 1995. godine.

Raspravno vijeće, nakon sedam godina suđenja, u ožujku 2016. u prvostupanjskom postupku proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice, za progon, istrebljivanje, ubojstva, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, teroriziranje civila, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

Obitelji žrtava u suzama nakon presude Radovanu Karadžiću (Foto:Pixsell,Armin Durgut) - 4 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Po optužbama za genocide u drugim općinama BiH oslobođen je krivnje.

Slučaj je potom s Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju prebačen na Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, pred kojim je i trajao žalbeni postupak.

Obitelji žrtava u suzama nakon presude Radovanu Karadžiću (Foto:Pixsell,Armin Durgut) - 4 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Karadžićeva obrana tražila je oslobađajuću presudu, dok je tužiteljstvo tražilo doživotnu zatvorsku kaznu.

Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević za srpske je medije uoči izricanja drugostupanjske presude izjavio da je uvjeren da će sudsko vijeće donijeti oslobađajuću presudu "ako budu dokaze sagledavali s pravnog, a ne političkog stajališta".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju