Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"PREDSJEDNICA NIJE UPUĆENA"

Plenković o spornim ugovorima: "Nalazimo se u hibridnom medijskom ratu u kojem sudjeluje mnogo aktera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući u četvrtak oporbeno opstruiranje sjednice Sabora vezano za Agrokor i najavu SDP-a da pokreće opoziv njega i Vlade, izjavio je kako je to demonstracija jalovosti i neodgovornosti u Saboru, da se želi destabilizirati proces restrukturiranja kompanije Akrokor koja ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, ali da im to neće proći.

Vezano za cjelokupnu situaciju s Agrokorom premijer Andrej Plenković je ocijenio i da se nalazimo u svojevrsnom hibridnom medijskom ratu brojnih aktera.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Na upit o inicijativi SDP-a i njegova čelnika Davora Bernardića za opoziv Vlade premijer Plenković u večerašnjem Dnevniku HTV-a rekao kako je to demonstracija jedne jalovosti oporbe u Hrvatskom saboru, pozvao je oporbu da se kloni politikanstva bez sadržaja i pozvao na mudrost i razboritost kada se govori o pitanju Agrokora.

"Oporba je danas opstruirala rad Sabora. Imali su već jednu inicijativu za jednog ministra, za drugog, trećeg, a sada za cijelu Vladu. Oni su očito radije željeli da Agrokor, tvrtka, koja ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, ode u stečaj. Sada žele ponovno destabilizirati procese ne misleći na radna mjesta, na financijsku stabilnost, na politički ugled države. Mogu probati, ali im neće proći kao što im ni dosada nije prošlo", istaknuo je Plenković, prije početka svečanosti Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju.

Ocijenio je da je to "jadno i neodgovorno".

Istaknuo je kako se "neće dati pod dojam onih koji u biti Hrvatskoj ne žele dobro", odgovarajući na pitanje o navodnim Agrokorovim štetnim ugovorima, izdaji nacionalnih interesa, strvinarskih financijskih fondova i sl.

Dodao je kako je angažiran i kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, kao i cijela parlamentarna većina na tom da riješe najveću gospodarsku financijsku krizu koja se dogodila Hrvatskoj od Domovinskog rata.

"Danas smo bili s užim kabinetom Vlade nacionalnog jedinstva i razgovarali smo; trebali biste čuti njihovo promišljanje o ovoj situaciji pa da vidite što je mudrost i razboritost, a što politikantstvo bez sadržaja", rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo i važnost Zakona o izvanrednoj upravi, koji je, kaže, spasio gospodarski i financijski tsunami.

"Spašeni su, ne samo Agrokor, dobavljači, OPG-ovi, nego i cijeli financijski sustav. U krajnjoj liniji ne bismo danas bili na Lošinju s oko 100 milijuna noćenja, 17 milijuna turista, 11 milijardi eura prihoda od turizma", rekao je Plenković, dodavši kako je ovo bila najbolja turistička sezona i iz razloga što nije bilo udara na gospodarstvo.

Komentirajući oporbeno prozivanje Ante Ramljaka premijer Plenković je istaknuo da je izvanredni Vladin povjerenik Ramljak "pregovarao s brojnim kreditorima kada je postigao dogovor u lipnju. A vodite računa da je vodio pregovore kada su održana dva kruga lokalnih izbora i kada se dogovaramo o novoj parlamentarnoj većini. Oni koji daju novac, traže i neka jamstva. Međutim nikakav ugovor ne može derogirati niti prava Vlade niti zakon i ne vidim ništa sporno", rekao je Plenković vezano za roll up ugovor.

Naglasio je da se sve uradilo kako bi se izbjegla bilo kakva terećenje hrvatskih poreznih obveznika. 

Plenković: Nalazimo se u svojevrsnom hibridnom medijskom ratu brojnih aktera

 Upitan što misli o izjavi predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja je ranije danas na upite novinara rekla kako nije znala za roll up ugovor, premijer je ocijenio kako mu se čini da predsjednica nije dobro upućena u dosje (dokumente).

"Ako je točno ovo što izjavljuje, čini mi se da nije dobro upućena u dosjee. Mi smo joj dali jedan kvalitetan i ekstezivan briefing prije odlaska u Moskvu. Čini mi se da je dobila cjelovitu informaciju, sve što je relevantno za rješavanje krize u Agrokoru. Mi se nalazimo u svojevrsnom hibridnom medijskom ratu u kojem sudjeluje mnogo aktera", ocijenio je premijer Plenković.

Dodao je da je cilj jedan, a to je restrukturirati Agrokor poslovno i financijski, ostvariti nagodbu s vjerovnicima, održati radna mjesta i funkcioniranje kompanija i pritom nastaviti izvrsne makroekonomske trendove.

"Moja je ambicija da Hrvatska bude pouzdana zemlja i u pravnom pogledu i u pogledu fiskalnoga okvira i makroekonomskih kretanja, a ne politikanstvo.

Vezano za inicijativu SDP-a za opoziv Vlade ocijenio je da ono što oporba radi je "neodgovorna politika, politikantstvo kojim žele ušićariti neke poene, no", kaže, možda je bolje da ne idemo na izbore jer tek će tada vidjeli kakav će poraz doživjeti.

Upitan hoće li se Ivica Todorić, za kojim je raspisana crvena tjeralica, vratiti u Hrvatsku, rekao je kako je to stvar pravosuđa.

"Ja sam rekao da taj proces uopće neću komentirati. Mi radimo sve zakonito u skladu sa sustavom u najboljem gospodarskom interesu, a ne miješamo se u rad policije, pravosuđa ili DORH-a.

Plenković je čestitao svim turističkim djelatnicima na odrađenoj najboljoj turističkoj sezoni, ali i svima koji doprinose da hrvatska bude jedno od najatraktivnijih svjetskih turstičkih odredišta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene