Predsjedništvo SDP-a sastalo se u 17 sati kako bi odlučili o tome hoće li i kako pokrenuti postupak za opoziv premijera Andreja Plenkovića.


"Pokrećemo opoziv cijele vlade koja je duboko upetljana u ovu ortačku aferu. Ovo je ortakluk", rekao je novinarima Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, nakon sjednice predsjedništva stranke. "U svakoj normalnoj, civiliziranoj europskoj zemlji bi premijer sam dao ostavku. Karamarko je otišao zbog puno manje stvari. Plenković bi trebao dati ostavku", rekao je Bernardić.

Vezani članci Domagoj Hajduković - 4 Domagoj Hajduković o rasapu SDP-a: "Apsolutno mi je neugodno, jako sam žalostan. Suradnja s Grbinom nije moguća" SDP-ova konferencija za novinare Konačni obračun u SDP-u: Peđa Grbin prelomio i iz stranke izbacio Davora Bernardića i još šestero članova

Bernardić je rekao da je Vlada prepustila upravljanje poduzećem kojeg su sami proglasili od posebnog interesa za Hrvatsku, lešinarskom fondu. "Ono što se sada događa u Agrokoru je vjerojatno ortačko udruživanje radi izvlačenja novca iz Agrokora", rekao je Bernardić, dodajući da su u SDP-u prvenstveno zabrinuti za 40 tisuća radnika Agrokora. Rekao je i da SDP već neko vrijeme radi na planu za spas radnih mjesta u koncernu.

"Očito je da od restrukturiranja neće biti ništa, oni spašavaju isključivo svoje fotelje. Tako su spašavali svoja ministarska mjesta ne brinući o sudbini 40 tisuća ljudi, a i mnogo više obitelji koje ovise o sudbini, dugu i uspješnosti koncerna Agrokor", rekao je Bernardić. 

Arsen Bauk, član Predsjedništva SDP-a je, prilikom dolaska na sastanak u stranku, potvrdio da će raspravljati o tome na koji će način pokrenuti postupak opoziva.

"Žao nam je što premijer nije danas došao u Sabor, ali kako nije došao onda ga moramo natjerati na poslovnikom dopušten način na to", rekao je Bauk, dodajući da će razgovarati i s predstavnicima oporbe ukoliko donesu odluku o pokretanju postupka za opoziv.

"Moj je stav da bi trebali priložiti minimalan broj potpisa tako da ostane još uvijek dovoljno za još jedan put ako ovo ne bude dovoljno i svrsishodno", rekao je Bauk. 

Procedura za opoziv

Hina je ranije objavila kako opozicija namjerava prikupiti tek 31 potpis, što je najmanji mogući broj za pokretanje postupka, kako bi eventualno za šest mjeseci mogli ponoviti zahtjev. Inicijativi bi se trebali pridružiti zastupnici Mosta, GLAS-a, HSS-a, IDS-a i još nekih manjih oporbenih stranaka.

Nakon što se prijedlog uvrsti na dnevni red Sabora Vlada ima rok od osam dana da se o njemu očituje, dok Sabor o opozivu mora raspravljati u roku od 30 dana

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju