Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na objavu Milanovića

Plenković komentirao odluku o izbornom danu: "Nama je sve dobro, spremni smo..."

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović objavio kada će se održati parlamentarni izbori, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon što je predsjednik Zoran Milanović objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja.

"Mi smo više puta rekli, nakon što smo najavili raspuštanje Sabora, da su nam svi datumi prihvatljivi. Nama je sve dobro, sve nam paše. Vidio sam da je određen datum, a HDZ i naši partneri spremni su na demokratski test. Malo je neobično što je u sredini tjedna, ali sve je u okviru zakona", rekao je.

"Što se nas tiče, bilo koji od onih 30 dana bio je prihvatljiv. Sad je sve definirano i idemo u pripreme za kampanju. Meni je bilo svejedno. Mi smo u potpunosti spremni za izbornu utakmicu. Svi smo u odličnoj formi", dodao je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 12 Počinje kampanja Poznati analitičar tvrdi da će izbori u srijedu najviše odgovarati jednoj stranci: "Milanović je opet uspio izazvati zbrku"

Odgovorio je i na pitanje hoće li organizacija izbora biti tehnički zahtjevnija jer su djeca u školama.

"To pitanje treba adresirati onome tko je datum odabrao. Riješili smo i veće krize, pa će oni koji su zaduženi za ovo i to riješiti", ustvrdio je.

Plenković se osvrnuo i na kritike oporbe da često spaja stranačke i premijerske dužnosti.

"Mi smo u kampanji osam godina. Tako to radimo osam godina i tako ćemo raditi ubuduće. To su radili i političari prije nas koji nisu bili iz HDZ-a", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Upitan je i što poštuje kod svojih političkih protivnika.

"Neka oni govore o svojim programima, a mi ćemo govoriti o svojem. Ovo je vrijeme političke utakmice i nije na meni da govorim o njihovim ambicijama. Mogu govoriti o onome što smatram da nije dobro. Kad bi bili na razini na kojoj smo mi, to bi bilo dobro. Nažalost, to je izostalo ovih nekoliko godina", rekao je.

Dodao je da mu je sasvim svejedno tko će mu biti politički protivnici.

O dopisu DORH-u

Premijer rekao i da dopis predstojnika njegova ureda Državnom odvjetništvu (DORH) oko istrage koju provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), nije bio pritisak, nego je namjera bila DORH upoznati s nečim što možda nemaju.

"Smatrali (smo) kao odgovorna i ozbiljna vlada kojoj se to u javnom prostoru nekako nameće kao nekakvo spočitavanje, da bi bilo dobro da one koji su, po našem razumnom zaključivanju, institucija koja bi nešto o tome trebala znati, da bude s tim upoznata, ali ne na način da daje sugestije ili da nalaže postupanje, nego da im prezentiramo ono što oni možda nemaju", rekao je Plenković u Osijeku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješavanje u hodu DIP o organiziranju izbora u BiH: "Bit će logistički izazovno, puno je biračkih mjesta u školama koje taj dan - rade"

Plenković je ranije ponavljao da istraga postpotresnih 3D snimanja nije u nadležnosti EPPO-a i javno prozivao DORH da je to u njihovoj nadležnosti, a Uskok je početkom tjedna od EPPO-a zatražio dokumentaciju o njihovoj istrazi nakon dopisa iz vladinog ureda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Plenković je istaknuo da dopis predstojnika njegova ureda Zvonimira Frke-Petešića Državnom odvjetništvu nije bio pritisak.

Plenković je istaknuo da Vlada time nije davala nikakve upute DORH-u, poručivši da im je, u prvom redu, u interesu provjeriti je li u slučaju 3D postpotresnih snimanja nastala šteta za financijske interese EU-a.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija 17. travnja Izborna srijeda bit će neradni dan: Doznajemo što to znači za zaposlene, hoće li raditi trgovine, škole, vrtići...

Osvrnuo i na jučer izglasani Zakon o kaznenom postupku, kojim se s jedne strane postrožuju prava za nasilje prema ženama i uvodi novo kazneno djelo femicida, ali i kazneno djelo curenja informacija iz sudskih istraga.

Rekao je da je uvođenje femicida, kao i povećanje kazni za počinitelje nasilja, povijesna i revolucionarna izmjena zakona.

Za uvođenje kaznenog djela odavanja informacija iz istraga, zbog kojih je zakon među kritičarima prozvan "lex AP", Plenković je rekao da se tom odredbom uskladilo hrvatsko zakonodavstvo s europskim standardima.

"Kad netko stvarno pogleda što piše, dakle apstrahira lažne teze, difamacije, spinanje ili sve kako se to zove i pogleda na supstancu, onda će shvatit da ono što Hrvatska radi, brojne stare, ugledne članice EU-a imaju propisano puno strože", zaključio je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene