Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malenica za Dnevnik Nove TV

Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u"

Aktualno Galerija Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 2 Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić je o nadležnosti europskih tužitelja razgovarao s ministrom Ivanom Malenicom.

Nakon što su premijer Andrej Plenković i HDZ tjednima dovodili u pitanje nadležnost europskih tužitelja u istrazi Ministarstva kulture i medija i Geodetskog fakulteta u Zagrebu, predstojnik Ureda premijer Zvonimir Frka-Petešić zbog toga je pisao Državnom odvjetništvu, Državno odvjetništvu USKOK-u, a zatim je USKOK tražio objašnjenja Ureda europskih javnih tužitelja (EPPO).

O toj je temi reporter Hrvoje Krešić uživo u Dnevniku Nove TV razgovarao s ministrom Ivanom Malenicom.

"Europski tužitelji su tužitelji koji su uglavnom došli iz USKOK-a i Državnog odvjetništva. Njihov rad ja ne mogu ocjenjivati niti mogu ulaziti u to kako oni rade svoj posao", rekao je ministar.

Krešić ga je pitao imaju li on ili Vlada razloga zbog kojih ne vjeruje europskim tužiteljima.

"Oni rade prema pravilima struke, po zakonu, i u ovom trenutku ne znam što ni kako rade. U konačnici, rad tužitelja može se vidjeti kroz osuđujuće presude ili nagodbe koje se mogu sklopiti", napomenuo je Malenica.

Pročitajte i ovo Plakat SDP-a najavljuje da "promjena dolazi" FOTO SDP objavio predizborni plakat: Podsjeća li vas poza Peđe Grbina na nešto?

Krešić je nastavio inzistirati na odgovoru na pitanje o povjerenju EPPO-u, a Malenica je ustvrdio da je Frka-Petešić DORH-u pisao zbog pitanja nadležnosti.

"Predsjednik Vlade je u više navrata rekao da se u ovom slučaju ne radi o europskim sredstvima. EPPO djeluje u Hrvatskoj da bi zaštitio financijske interese Europske unije. Njima je isključiva nadležnost zaštita financijskih interesa Unije i zato su i osnovani", napomenuo je.

Ne vidi problem u pisanju Frke-Petešića

Malenica je ustvrdio da je Frka-Petešić DORH-u dostavio informacije koje su većim dijelom već bile javno dostupne i to da bi se jasno utvrdilo da je riječ o sredstvima iz hrvatskog proračuna.

Međutim, Krešić je napomenuo da europski tužitelji, ako tijekom istrage utvrde da nije u njihovoj nadležnosti, predmet vraćaju nacionalnim institucijama. 

"Ja ne vidim nikakav problem u tome da je predstojnik Ureda slao određene informacije DORH-u, odnosno USKOK-u. U konačnici, na DORH-u i USKOK-u je da postupe ako vide da ima za to osnove. Vlada i predstojnik Ureda mogu dostaviti određene informacije o isplati sredstava iz hrvatskog proračuna. Ne vidim tu nikakav problem", rekao je.

Ministar nije znao odgovoriti na pitanje postoji li rok u kojem EPPO mora odgovoriti USKOK-u, ali je pojasnio što će se dogoditi ako odgovor ne pošalje.

"Glavni državni odvjetnik odlučuje o sukobu nadležnosti. Riječ je o neovisnim institucijama – USKOK-u, DORH-u i EPPO-u – i na njima je da postupe na temelju zakona. Mi ne možemo nagađati kako će one postupiti i hoće li doći do sukoba nadležnosti", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Darko Milinović - 2 Pregovori u tijeku Sprema se nova koalicija? Dva bivša HDZ-ovca uhvaćeni na piću, evo što Milinović kaže o mogućem udruživanju

Po prvi put, napomenuo je reporter Dnevnik Nove TV, niti jedan sudac Ustavnog suda nije bio na prisezi novog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Iako su na prisegu pozvani, ustavni suci su se zahvalili, zbog čega je Krešić pitao jesu li time htjeli poslati nekakvu poruku.

"Ne znam kakva bi to bila poruka. Gospodin Turudić je izabran demokratskim putem, na transparentan način i izglasan je u Hrvatskom saboru. Zašto netko nije došao, to je pitanje za Ustavni sud", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene