Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje u hodu

DIP o organiziranju izbora u BiH: "Bit će logistički izazovno, puno je biračkih mjesta u školama koje taj dan - rade"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Bruno Fantulin/Pixsell
Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojskik rekao je kako u BiH ima puno birača koji imaju pravo glasa te su ranije, kako bi se smanjile gužve na izborne dane, biračka mjesta izmještena iz konzultata i veleposlanstava u škole.

Državno izborno povjerenstvo u petak nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, utjecati na odaziv birača u dijaspori, no ističu da će biti logistički izazovno pripremiti ih jer je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole.

"Bit će izazovno organizirati izbore u inozemstvu, jer su u BiH, gdje je puno birača, biračka mjesta iz veleposlanstava i konzularnih ureda izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborne dane", rekao je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 12 Počinje kampanja Poznati analitičar tvrdi da će izbori u srijedu najviše odgovarati jednoj stranci: "Milanović je opet uspio izazvati zbrku"

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

S obzirom da je srijeda u inozemstvu redovan radni dan, to ovoga puta neće biti moguće, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskim poslova vidjeti za neka zamjenska mjesta, a ako ne, glasovat će se u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, izjavio je Hojski.

Da broj takvih biračkih mjesta nije mali, potvrđuju podaci da je u Mostaru u školama bilo 20 biračkih mjesta, u Sarajevu šest, u Livnu četiri, u Vitezu deset, a u katoličkom školskom centru u Tuzli tri.

Napomenuo je da se otvara još jedno pitanje, a to je što je redovan dan u konzulatu i veleposlanstvu? U njih će dolaziti stranke, koje subotom i nedjeljom ne dolaze, objasnio je glasnogovornik DIP-a i napomenuo da su to sve pitanja koja DIP mora rješavati u hodu.

U inozemstvu se glasuje dva dana

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u inozemstvu, na izborima 2020. godine održali su se u 42 države, na 112 biračkih mjesta, najviše ih je bilo u BiH (45) i u Njemačkoj (11).

U inozemstvu se glasuje dva dana, ovoga puta to će biti u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, glasuje se u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći

Na posljednjim saborskim izborima u inozemstvu su mogli glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je bilo gotovo 185 tisuća.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene