Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na kotačima

Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele

Aktualno Galerija Provjereno: Bibliobus - 1 Provjereno: Bibliobus - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Bibliobus - 2 Provjereno: Bibliobus - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Bibliobus - 3 Provjereno: Bibliobus - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Bibliobus - 4 Provjereno: Bibliobus - 4 Foto: Provjereno +3 Provjereno: Bibliobus - 5 Galerija 1/8 >>
Dan počinje provjeravanjem ulja i vode autobusa. Dnevno odvozi stotine kilometara. Nije riječ o profesionalnom vozaču, već o knjižničaru. Ante Ledenko voditelj je riječkog bibliobusa, odnosno knjižnice na kotačima. Obilazi sva mala mjesta i ruralna područja Primorsko-goranske županije.

Utorak je ujutro, nešto poslije 9 sati. U Područnoj školi Stara Sušica nema žamora i gužve. Domagoj i Teo jedini su učenici 3. razreda i jedini učenici ove škole. I dok se većina njihovih vršnjaka u ovo vrijeme sprema za veliki odmor, oni s nestrpljenjem iščekuju nešto.

Svakog drugog utorka točno u 9:30 pred njihovu školu dolazi knjižnica na kotačima. Sva mala mjesta i ruralna područja Primorsko-goranske županije obilazi taj riječki bibliobus. U njemu nema čega nema. Od lektira, slikovnica, pa sve do romana i stručne literature.

Da će ovako izgledati njegovo radno mjesto, Ante Ledenko, inače diplomirani knjižničar, nije mogao ni zamisliti.

"Zanimljivo, ja sam odrastao u jednom dalmatinskom selu u kojem nisam imao pristup knjižnici, čak ni vrtić. Znao nam je doći čak i pokretni vrtić, a ne knjižnica", ispričao je Ante reporterki Provjerenog Nikolini Cetinić.

Možda je upravo to iskustvo njegov pokretač. Ono zbog čega i u napornim trenucima radnog dana ne skida osmijeh s lica. U posebnom kutku bibliobusa mjesto je za čitanje. Stoga Ante, osim što izdaje knjige i vozi autobus, tu i tamo pročita koju slikovnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Vrbovcu Udomili osobe s mentalnim poteškoćama pa ih pretvorili u robove: Tukli ih, zaključavali po noći, tjerali da rade

I dok su mališani dječjeg vrtića Snješko pozorno slušali zanimljive dogodovštine vještice iz bajke i izvukli važne pouke, ipak su jedva dočekali ono po što su i došli.

To je razlog zbog kojeg bibliobus i postoji. U malim mjestima bez puno sadržaja i mogućnosti svaka dva tjedna gotovo pa pred vrata dolazi bus prepun knjiga. Tek kada svi imaju svoju knjigu, bibliobus nastavlja svoj put. Nekoliko kilometara dalje, do Osnovne škole Ravna Gora.

Ovakve posebne pokretne knjižnice postoje stoljećima. Preteča današnjih bibliobusa bile su pokretne knjižnice na zaprežnim kolima u 19. stoljeću u Velikoj Britaniji, a prvi hrvatski bibliobus bio je upravo riječki, ali on je bio vezan isključivo uz grad i prigradski dio.

Sada su se proširili na cijelu županiju, i to zbog velike potrebe za takvim sadržajem. Iako nam se često čini da se sve manje čita, Ante se s tom tezom ne bi složio: "Knjiga ima više nego ikad, izdavača više nego ikad. Knjige dolaze u knjižnice i u knjižare više nego ikad i članova imamo više nego ikad."

Baš sada kad svi imaju aute, kad je bibliobus dostupan, kad jedan grad ima jednu knjižnicu i deset ogranaka, zapravo svugdje bilježimo rekordne posjete knjižnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

Rekorder po broju posjeta možda je upravo trinaestogodišnja Hana Mirković. Ona je jedna od onih koji dolazak bibliobusa nikad ne propuštaju. Nove je knjige vesele jer je svaka neka nova priča, ispričala je ekipi Provjerenog.

Nova priča i neki novi svijet u koji se može povući. Koliko je dosad knjiga pročitala, nije znala reći. "Znam da sam ih znala posuditi 10-11 u dva tjedna." Posuđivati je počela u drugom razredu, a prva knjiga, ona zbog koje se i zaljubila u čitanje, došla je upravo iz riječkog bibliobusa.

Iako naizgled mali, u bibliobusu se uvijek nađe nešto za svakoga. Hanina baka Branka Majnarić također je jedna od najčitateljica. Ante već za svakoga zna što mu odgovara. Ako i ne pogodi, brzo mu oproste, šali se. Poseban je to odnos kakvog nema u standardnim knjižnicama, govori nam. Ali on i nije standardni knjižničar.

Uz sve prednosti online svijeta i virtualnih izdanja, prava knjiga u ruci i dalje je knjiga koja se traži. I nije iščezla potreba za njom. Štoviše, prenosi se s generacije na generaciju. 

Mir i tišinu gradske knjižnice zamijenili su onom na kotačima. Dan započinju provjeravanjem ulja i vode, voze autobus, preporučuju i izdaju stotine knjiga. Riječki bibliobus obilazi više od 40 mjesta, ima više od 1200 redovnih članova, a svake godine bilježi oko 12 tisuća posudbi knjiga. Istim cestama Ante će ponovno za dva tjedna i tada će ga čitatelji nestrpljivo dočekivati.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene