Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani odluke

Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Ivan Penava Andrej Plenković i Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 16 Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 16 Foto: Damjan Tadic/Cropix Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 15 Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 15 Foto: Damjan Tadic/Cropix Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 14 Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 14 Foto: Damjan Tadic/Cropix +15 Sastanak između predstavnika DP-a i HDZ-a oko formiranja - 13 Galerija 1/20 >>
Tri tjedna nakon što su održani parlamentarni izbori HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor.

 

  • parlamentarni izbori održani su 17. travnja – 21. je dan nakon izbora

  • konstituirajuća sjednica Sabora najkasnije mora se održati najkasnije 19. svibnja

  • za formiranje vladajuće većine potrebno je 76 ruku

  • HDZ i Domovinski pokret (DP) postigli su dogovor 

  • SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću za mandatara

Tijek događanja: 

23:40 Josip Dabro, glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima rekao je da Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje.

"Odradili smo danas telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati i izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, rekao je.

Rekao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje je li problem Jurčević: " Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo, prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12", rekao je u Otvorenom

21:10 HDZ-ov aktualni ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić u razgovoru za RTL Danas dao je naslutiti kako Josip Jurčević, saborski zastupnik s liste Domovinskog pokreta, neće dati potpis za treći mandat Andreja Plenkovića. 

"Kolakušić je dao izjavu da neće potpisati,i čini mi se da je na tragu tih izjava i gospodin Jurčević, ali u to nisam potpuno siguran", rekao je Anušić. 

Na pitanje zašto Jurčević ne želi dati potpis odgovorio je: "U svojim izjavama, u svojim intervjuima je bio više nego oštar. Rekao bih čak da je pretjerao u puno svojih izjava. Očigledno je to njegovo solo razmišljanje. Ne očekujem da Jurčević mijenja svoje mišljenje. Tako teške kvalifikacije koje je izrekao nisu baš dodana vrijednost budućoj suradnji."

19:20 Započeo je sastanak Predsjedništva DP-a, gdje tim za pregovore obrazlaže konture dogovora s HDZ-om. Navodno nisu svi saborski zastupnici večeras na sastanku Predsjedništva, koji je razlog tomu, još nije poznato, otkriva Index. 

17:30 Ivan Penava, predsjednik DP-a, dao je izjavu medijima o sastavljanju parlamentarne većine. Više pročitajte ovdje

16:57 Andrej Plenković je u srijedu popodne komentirao dogovor s Domovinskim pokretom te potvrdio je dovoreno da će DP-u pripasti tri resora, a osniva se i novo ministarstvo. Progovorio i o podizanju plaća ministrima. Više pročitajte ovdje

15:30 Dario Hrebak (HSLS) potvrdio je da je dogovor između HDZ-a i DP-a postignut te da će večeras i HSLS podržati novu vladajuću većinu.

"Dobili smo potvrdu da je dogovor HDZ-a i DP-a postignut. Večeras će i Predsjedništvo HSLS-a donijeti svoje odluke. Mi ćemo podržati novu vladajuću većinu jer smo dobili potvrdu da su i smjer nove vlade i konture i resori prihvatljivi i nama liberalima kao što nam je premijer Plenković obećao.

Građani su izabrali, volja birača je jasna. Nije bilo lako postići dogovor jer su svi dionici morali pristati na određeni kompromis i gledati stvari koje nas spajaju, a ne dijele.

Trebat će puno komunikacije, razumijevanja i razboritosti da se ovakva većina održi, ali mi liberali iz HSLS-a spremni smo dati podršku i pokušati jer Hrvatskoj sad treba stabilnost, a ne novi izbori", rekao je Hrebak za Index.

14:45 Nakon dogovora HDZ-a i DP-a počele su stizati reakcije. Što su komentirali Peđa Grbin, Marija Selak Raspudić, Dalija Orešković... pročitajte ovdje.

14:20 Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture i medija, niti MUP, ali jest resore vezane za demografiju, poljoprivredu i energetiku, a trebali bi imati i potpredsjednika Vlade i 11 državnih tajnika, neslužbeno doznaju 24sata.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izdvojit će se resor energetike, ali je moguće da će DP-u pripasti samo Ministarstvo gospodarstva, a da će HDZ zadržati energetiku, no moguća  su i druga rješenja, koja će se još raspraviti. Oformit će se i novo Ministarstvo demografije, a DP će u tom resoru dati svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju, piše Jutarnji list.

13:10 HDZ i DP postigli su dogovor, potvrđeno je iz Banskih dvora, o čemu više možete pročitati OVDJE.

"Imat ćemo i mi svoj the cunning plan"

13:00 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics poručio je da manjinci podržavaju Andreja Plenkovića za premijera, ali nije htio otkriti potpise kojih točno manjinaca će dobiti.

"Imat ćemo i mi svoj the cunning plan i mi ćemo ga se držati, mislim da će to izgledati dosta dobro, a odluke će se vjerojatno donositi ad hoc", kazao je Jankovics za N1.

Milanović rame uz rame s Gotovinom

12:30 Do kraja idućeg tjedna predsjednik Republike Zoran Milanović mora, jer mu Ustav to nalaže, sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora, o čemu više možete čitati OVDJE.

Milanović nije danas zasad davao izjave, a sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine te na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – "Natjecanje prvi za Hrvatsku".

U Šepurinama je danas bio i Ante Gotovina . Naime, tamošnja baza bila je tijekom Domovinskog rata važno obučno središte Hrvatske vojske, a ondje je Gotovina sa suradnicima na tom prostoru pripremao svoj dio planova za oslobodilačku akciju Oluja.

Domovinski pokret Zoran Milanović, Ante Gotovina Foto: DNEVNIK.hr

"Sa SDSS-om ili bez njega, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana"

11:45 "Sa SDSS-om ili bez njega, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana", poručio je Mislav Kolakušić iz stranke Prava i pravde, koji je osvojio mandat na listi Domovinskog pokreta i odmah se usprotivio suradnji s HDZ-om.

"Sa SDSS-om ili bez njega, HDZ je i dalje to što jest. Sudskom presudom presuđena zločinačka organizacija. S Pupovcem ili bez njega, Plenković je i dalje to što jest, globalistička lutka koja pleše onako kako svira bilo koji bezimeni birokrat iz Bruxellesa. Čovjek koji je zaslužen za odlazak barem 300.000 ljudi, mladih, sposobnih i obrazovanih. Čovjek koji je odgovoran za pretvaranje hrvatskog tržišta rada u tržište robovske radne snage iz trećih zemalja. Čovjek zbog kojih vlasnici iseljavaju obitelji iz stanova u najmu kako bi u njih uselili krevete na kat i desetke radnika koji kao robove dovode bivši i sadašnji HDZ-ovci kroz svoje agencije i koje zapošljavaju bivši i sadašnji HDZ-ovci u svojim umreženim tvrtkama koje dobivaju milijarde eura našeg novca kroz tzv. Europske fondove.

Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana"; poručio je Kolakušić u objavi na Facebooku.

Nova runda pregovora HDZ-a i DP-a

11:00  U tijeku je sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) u Banskim dvorima. Na sastanku, koji je počeo oko 10.30 i uoči kojeg iz DP-a nisu davali izjave, razgovara se o strukturi buduće Vlade, a prema najavama s obje strane dan ranije, mogli bi biti dogovoreni i konačni obrisi nove parlamentarne većine.

HDZ-ov pregovarački tim čine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

DP-ov pregovarački tim čine predsjednik DP-a Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik DP-a Josip Dabro i politički tajnik DP-a Damir Barna.

Što će reći Milanović?

9:00 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine te na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – "Natjecanje prvi za Hrvatsku".

Ministar obrane u tehničkoj Vladi Ivan Anušić otkazao je dolazak, a iako (zasad) nije službeno objavljen razlog, vjerojatno je riječ o sudjelovanju na pregovorima između HDZ-a i Domovinskog pokreta, naime, Anušić je jedan od članova HDZ-ova pregovaračkog tima.

Voda i vatra

8:45 "Podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade", kazao je govoreći o manjincima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

"Na sastanku manjinaca je dogovoreno da djelujemo usuglašeno, usklađeno i da se držimo zajedno, jer je to bitka na dugu stazu, ne za jednu odluku, priliku nego za dosta bitaka i prilika. Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno što znači da sve odlučujemo tako da se usuglašavamo. Pozicioniramo se na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju, bit će još delikatnija. Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređenim ulogama – jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra", kazao je Pupovac za N1 i dodao da nije Domovinski pokret spriječio da SDSS bude dio vladajuće većine: "SDSS je donio odluku da neće s DP-om."

Pročitajte i ovo Mario Radić borba za vlast "Strijeljajte me, ali to ću provesti": Domovinski pokret postavio novi uvjet, ne odnosi se na sve, već samo na odabrane

8:30 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić potvrdio je da planira biti jedan od ministara u Vladi te da je jedan od DP-ovih uvjeta i dizanje plaća ministrima, premijeru i državnim tajnicima. 

"Još radimo izračune za prijedlog. Ali po njemu će svakako manje rasti plaće saborskim zastupnicima nego dužnosnicima u Vladi upravo zbog ogromne razlike u obimu posla i odgovornosti. Ja sam spreman raditi pro bono i odreći se plaće. Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno, ali svima ostalima moraju rasti plaće", kazao je Radić za 24sata.

Plenkovića neće podržati svi DP-ovci?

8:15 Izvori sa sastanka na kojem se dogovara vladajuća koalicija rekao je da nije jasno hoće li svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta podržati HDZ. "Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti", rekao je za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Razgovori i pregovori FOTO Penavinih 14: Tko su ljudi koji bi mogli odlučiti o novom hrvatskom premijeru?

8:00 "Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo tijekom utorka postići suglasje u potpunosti oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade", rekao je u ponedjeljak HDZ-ov Marko Milić.

Pročitajte i ovo Marko Milić i Hrvoje Krešić Za Dnevnik Nove TV Glasnogovornik Vlade otkrio detalje pregovora i kada će Plenković potpise odnijeti na Pantovčak

DP želi četiri ministarstva, HDZ nudi tri?

7:45 Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava potvrdio je dan ranije da su zainteresirani za četiri ministarstva, a njegov zamjenik Mario Radić nakon sastanka s HDZ-om o tome nije želio govoriti.

DP se ravna po ključu 20 posto. Prema 20 posto osvojenih glasova - traže 20 posto ministarstava i državnih institucija. Zanimljivi su im demografija, energetika, obrazovanje i kultura, a HDZ im navodno nudi tri ministarstva.

7:30 Dva sata pregovora između predstavnika Domovinskog pokreta (DP) i HDZ-a u utorak poslijepodne u Banskim dvorima oko formiranja nove Vlade i većine rezultiralo je usuglašavanjem nekih segmenata i dogovorom da će se sastati odmah u utorak kako bi nastavili razgovarati.

Pročitajte i ovo Sabor RH Promjene na Markovu trgu FOTO Svi šefovi hrvatskog parlamenta: Znate li tko su sve bili predsjednici Sabora?

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Teku rokovi

7:15 Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu.

Ako nema 76 potpisa, predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi. Ako se ni tada ne bi formirala Vlada, predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

7:00 Rok u kojem se nakon izbora mora sazvati sjednica Hrvatskog sabora je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene