Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ DUBROVNIKA

Andrej Plenković o curenju informacija i montiranim fotografijama: "Svi možete zbrojiti dva i dva"

Andrej Plenković o curenju informacija (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković o curenju informacija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković o curenju informacija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon današnje sjednice Vlade novinarima se u Dubrovniku obratio premijer Andrej Plenković te između ostalog odgovarao na pitanja o aktualnim političkim zbivanjima.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović kazala je da će saborski Odbor za nacionalnu sigurnost tražiti istragu odakle cure informacijea vezano za slučajeve Tolušić i avioni.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

"Što se tiče slučaja montiranih fotografija, koje su trebale kao takve izazvati direktan napad na potpredsjednika Vlade, na njegov privatni život, integritet i obitelj, pa time - u našem ozračju - definitivno utjecati na destabilizaciju Vlade, tu svi možete zbrojiti dva plus dva. Zamislimo recimo da su stvarno bile nemontirane, ili da su bile montirane i objavljene recimo dan prije aktualnog prijepodneva, kakvo bi to ozračje nastalo.

Ono što nas zanima jest da se utvrdi tko to radi, zašto netko krivotvorene fotografije daje medijima i nekome pričini štetu. To je zadaća i DORH-a i policije", rekao je Plenković.

Tandara Knezović pitala je premijera i što je s curenjem klasificiranih dokumenata o avionima. "Što se tiče curenja informacija, provjeriti ćemo kako su ti dokumenti završili u medijima. Oni završavaju u medijima već nekih mjesec i pol, vidim da je to tek sada postala dramatična stvar. Mislim da nije dobro da cure informacije. Curile su i prije ove Vlade. Rade se istrage i pokušava se utvrditi tko je odgovoran."

Na pitanje novinara Hrvoja Krešića je li ikad u hrvatskoj povijesti utvrđeno tko je odgovoran za neko curenje informacija, Plenković je kazao: "To nije moj hobi, Hrvoje. Ako vi ne znate, ja ću to ispitati pa ću vam kazati."

Upitan misli li da DORH treba ispitati tko je odgovoran za puštanje informacija kazao je da treba, a na upit bi li se DORH trebao malo probuditi, odgovorio je potvrdno.

O Živom zidu: "Mislim da sada sve postaje jasnije"

Osvrnuo se i na Živi zid, konkretno prijepore o financiranju te stranke i njihovu akciju podjele sredstava samohranim roditeljima za Valentinovo: "Oni me uopće ne zanimaju. Mislim da je ovo dobra prigoda da svi u Hrvatskoj malo razbistre pogled o kakvim je pokretima riječ. Već dulje vrijeme u saborskim raspravama i u javnosti govorim da tendencije takvih stranaka, koje nemaju ni ozbiljnu političku platformu niti imaju jasnu ideju što žele, nego imaju jedan destruktivni pristup, nisu korisne, i to ne samo kod nas nego i europski te globalno.

I zato stalno govorim da u Hrvatskoj treba dijeliti političke aktere i stranke na one koji su ozbiljni i pouzdani, koji imaju određene ljude, projekte i programe i neke druge koji pričaju doslovno svašta, bez puno odgovornosti. Puno polažem u razboritost i vjerujem da većina hrvatskih birača jako dobro vidi tko je tko, tko što može i tko iza čega stoji."

Na pitanje Tandare Knezović očekuje li od DORH-a da istraži sumnjive financije Živog zida, Plenković je kazao: "Svatko će raditi svoj posao. Tu imate političku i ovu konkretnu dimenziju. Za mene je jako bitna ova politička dimenzija, da ljudi dobro vide što se događa i kakvi populistički, demagoški pokreti rastu. Mislim da to sada postaje svima jasnije."

Upitan u kojoj su mjeri on osobno i općenito političke elite u Hrvatskoj odgovorni za pretpostavke da se takvi politički pokreti pojave i da građani gube povjerenje u institucije u RH, kazao je: "Reći ću vam za što ja odgovaram - za vođenje HDZ-a od srpnja 2016., i ako u nešto ulažemo puno napora, onda je to da nema demagogije i da nema nikakvih poteza koji bi na bilo koji način mogli poticati rast ovakvih skupina."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene