Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ne mogu blokirati unedogled''

Plenković komentirao izjavu slovenskog premijera o ulasku Hrvatske u Schengen: ''Imamo i mi mehanizme''

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je razgovarao o Schengenu te poručio da Slovenija Hrvatsku ne može blokirati u nedogled, jer je i Hrvatska u Europskoj uniji i ''ima mehanizme''.

Ulazak u Schengen je vrlo jasno definiran, poručio je premijer Andrej Plenković. ''Mi smo uvjete ispunili. Komisija neće izaći na Kolegij (op.a. sastanak povjerenika) s nečim što nije ispunjeno po svim točkama. Ako bude nekih otvorenih političkih pitanja, rješavat ćemo ih na Europskom vijeću'', uvjerava premijer.

No slovenski premijer Marjan Šarec rekao je da sumnja u nalaz Komisije te da Hrvatska ima sa svim susjedima otvorena granična pitanja.

Pročitajte i ovo Marjan Šarec (Foto: AFP) ODGOVORILI MU IZ EK-a Slovenski premijer o ulasku Hrvatske u Schengen: "Čini mi se neozbiljnim da su to stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije"

''Već smo imali jednu lošu epizodu koja je bila antieuropska, izazvala je bilateralnu epizodu između Hrvatske i Slovenije. Miješati bilateralna pitanja i pitanja međunarodnog prava s europskim temama, mislim da nije dobro'', kazao je premijer te dodao da će vidjeti što će biti pred Europskim sudom u Luksemburgu.

''Pitanje granice nije vezano za Schengen'', naglasio je premijer.

''Slovenija ne može u nedogled blokirati ulazak Hrvatske u Schengen. I mi smo članica i imamo dovoljne mehanizme'', dodao je.

Kaže da odluka Komisije nije politička, nego upravo obrnuto. ''Komisijine službe nemaju nikakve veze s politikom. To su ljudi koji svaki dan primaju plaću da bi verificirali je li zemlja koja ima ambiciju ispuniti kriterije za Schengen te kriterije i ispunila. Ja ih ne poznajem, ne idem s njima na kavu, ne idem s njima u Baltazar ili nešto slično'', zaključio je Plenković.

Plenković: "Komisija ima razumijevanja za posebni zakon o Vukovaru"

"Hrvatska vlada nastoji u dogovoru s Europskom komisijom donijeti zakon koji bi mogao privući investitore u Vukovar i za to postoji visok stupanj razumijevanja u sadašnjoj Komisiji, a i kod buduće predsjednice Ursule von der Leyen", izjavio je Plenković.

"Naša je intencija napraviti zakonski okvir koji bi uzeo u obzir specifičnosti grada, koji je bio razoren, sravnjen sa zemljom, koji je simbol Hrvatske, simbol Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje", rekao je premijer.

Hrvatska želi zakon koji bi joj omogućio određena odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta, a koja bi mogla potaknuti investicije i razvoj toga grada. Postoje i određeni primjeri iz ranije prakse na koje se Hrvatska poziva, a koji se na neki način mogu u nekim aspektima uspoređivati, kaže Plenković.

"Ima nekih situacija, čak i u kontekstu Njemačke. Malo smo kopali i našli smo neke primjere, iako ne baš iste, jer na sreću ostalih, oni nisu imali takvu situaciju kao mi", rekao je.

Plenković ističe da je zakon o posebnom statusu Vukovara već spreman, ali ga ne želi staviti na dnevni red dok se ne dogovori s Komisijom.

"Na tome radimo, dijalog je intenzivan i imamo visok stupanj razumijevanja kod predsjednika Komisije Junckera, a senzibilizirana je i buduća predsjednica Komisija Ursula von der Leyen", rekao je Plenković.

Kazao je i kako ne očekuje problema s Komisijom zbog dokapitalizacije Croatie Airlinesa. "Neće biti problema, objasnili smo situaciju."
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene