Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontoverze od starta

VIDEO Andrija Jarak o skandalima s hrvatskim MIG-ovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko nebo u ovim trenucima štite samo dva ispravna zrakoplova. Posao obnove MIG-ova od početka prate brojne kontroverze, podsjetio je Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV. Koliko će Hrvatska naplatiti Ukrajincima odštetu zbog loše obavljenog posla i kašnjenja?

U MORH-u će zbog kašnjenja zrakoplova tražiti od ukrajinske strane plaćanje penala, samo još nisu izračunali i odlučili koliko će iznositi odštetni zahtjev. Visina penala koji se uobičajeno naplaćuju u ovakvim poslovima u pravilu je 0,4 posto po danu kašnjenja od ukupne vrijednosti posla koja iznosi 14 milijuna eura. Obzirom da avioni kasne osam mjeseci to je već 500.000 eura.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Treba naglasiti da Hrvatska dosad nije platila niti kunu za ovaj posao i neće platiti ništa sve dok i posljednji zrakoplov ne bude potpuno tehnički ispravan.

Očito nemamo sreće s borbenim zrakoplovima. Nakon niza nesreća koje su se dogodile uslijedio je i dugo očekivani remont MIG-ova koji se godinama odgađao. Nakon prepirki koju ponudu odabrati rumunjsku ili ukrajinsku izabrana je ukrajinska koja je bila za trećinu jeftinija i iznosila 13,9 milijuna eura.

Neispravni avioni: Pilot objasnio zašto mu se MIG ugasio na 13.000 metara

Ugovor s ukrajinskom državnom tvrtkom sklopljen je prije točno godinu dana. Dogovoreno je da Hrvati dokupe pet ukrajinskih MiG-ova 21 i remontiraju sedam svojih. Problem je što je ugovor jamčio dolazak prvih triju zrakoplova do 15. listopada 2013.

Posao su pratile i velike afere - MORH su prozivali da pogoduje Ukrajincima, bivši zapovjednici i danas ponavljaju da je zbog tog posla ugrožena nacionalna sigurnost jer Hrvatska nema s čim štititi svoj zračni prostor. Zbog svega toga, ali posebno zbog poreznih obveznika koji će na kraju to i platiti MORH bi trebao što hitnije obavijestiti javnost o svojim budućim potezima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene