Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Uspoređivati retoriku Viviane Reding s HDZ-ovom krajnje je neprimjereno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizira najnoviji razvoj događaja u odnosima Hrvatske i Europske komisije s obzirom na 'lex Perković'.

Europska komisija na današnje riječi premijera Zorana Milanovića neće reagirati. Glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, gospođa Mina Andreeva, u kratkom je telefonskom razgovoru kazala da oni uopće ne reagiraju na ono što govore šefovi država, vlada ili ministri u svojim zemljama, već da oni reagiraju na ono na što treba reagirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

Oni rade svoj posao, a to je da Hrvatska, kao i sve druge zemlje članice EU, mora poštovati ono što stoji u njezinom pristupnom ugovoru.

>> Milanović o poruci iz Bruxellesa: To je rječnik sličan rječniku HDZ-a

>> ZORANE, NE SRAMOTI SEBE - NE SRAMOTI NAS

Inače, usporedba retorike gospođe Reding s retorikom HDZ-a je bila doista krajnje neprimjerena, baš kao što je neprimjerena i aluzija na konzervativnu političku opciju iz koje gospođa Reding dolazi.

Niti je govor europskih konzervativaca sličan govoru HDZ-a, a niti je u tom smislu govor europskih socijalista sličan govoru korifeja naše ljevice u Hrvatskoj.

Gospodin Milorad Pupovac je otišao još dalje pa je kazao da je govor gospođe Reding govor hladnoga rata. Građani Republike Hrvatske, građani Europske unije svoje političare ipak nisu ovlastili za takve nedemokratske izraze, osobito kad su u pitanju naši europski partneri.

>> Kosor predložila izmjene zakona o Europskom uhidbenom nalogu

>> Karamarko o Milanoviću: Njegova izjava bila bi smiješna da nije opasna za hrvatske interese

Povjerenica Reding je već najavila da će ona ovaj hrvatski problem staviti na dnevni red kolegija povjerenika sljedećeg tjedna, točnije sljedeće srijede.

Hrvatska bi doista mogla biti kažnjena po članku 39. našeg pristupnog ugovora i valja pritom istaknuti da sankcije protiv zemlje članice, po tom članku i u tom smislu, donosi isključivo Europska komisija, a ne i zemlje članice.

Nezamislivo je i nerealno povjerovati da predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ne bi poklonio povjerenje pravno argumentiranoj kritici povjerenice za pravosuđe, a ujedno i njegove zamjenice. Međutim, oni to ako žele mogu podignuti na najvišu razinu, a to je da to bude i predmet rasprave na summitu šefova država i vlada, tj. na Europskom vijeću.

Inače, što se tiće slučaja Perković, o njemu smo počeli govoriti prije dva mjeseca, pa valja i podsjetiti da je riječ o tome da njemački sud traži bivšeg jugoslavenskog, a potom i hrvatskog, obavještajca Josipa Perkovića za organizaciju ubojstva komercijalnog direktora Ine Stjepana Đurekovića iz doba komunizma, koje je počinila jugoslavenska tajna policija u Njemačkoj, a po nalogu i političkoj odluci ondašnjeg vrha, ondašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene