Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija najavila je pokretanje procedure za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog spora oko odredbi zakona kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom Slika nije dostupna 'Lex Perković' VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi!

Spor između Hrvatske i Europske komisije oko Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama Europske unije, koji je proteklih mjeseci postao poznatiji po kolokvijalnom nazivu 'lex Perković', rezultirat će uvođenjem europskih sankcija Lijepoj našoj.

>> Europska komisija: Uvodimo sankcije protiv Hrvatske

Povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding i povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedskih odnosa Štefan Fuele na današnjem su kolegiju povjerenika Europske komisije svoje kolege izvijestili da je Hrvatska prekršila način primjene europskog uhidbenog naloga (EUN), koji je reguliran gore spomenutim 'lex Perković'.

Nakon toga je podržan prijedlog povjerenice Reding da se protiv Hrvatske pokrenu 'odgovarajuće mjere', spomenute u 39. članku hrvatskog pristupnog ugovora. To znači da bi procedura uvođenja sankcija mogla biti pokrenuta već za nekoliko dana.

Komisiji je sporan članak 132.a 'lex Perković', kojim je određeno da će se EUN izvršavati isključivo u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Bruxelles traži izmjene zakona tako da tog ograničenja više ne bude. Hrvatska je Vlada obećala da će izmjene napraviti, ali tek iduće godine.

Moguće je uvođenje raznih sankcija, ali najčešće se spominje uskraćivanje novca iz europske proračunske stavke 'Schengen facility', u kojoj je za RH ove godine rezervirano 40 milijuna eura, a do 2020. godine još 203,7 milijuna eura. Time je šteta za Hrvatsku dvostruka: ne samo da će povući manje novca iz proračuna EU, nego će kasniti i njezin ulazak u schengensku zonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene