Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lex Perković'

Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding kaže da s Hrvatskom o slučaju 'lex Perković' još nije postignut kompromis.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding izjavila je u utorak da još nije postignut kompromis s hrvatskom Vladom oko europskog uhidbenog naloga i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lex Perković Europa očekuje 'brzu i bezuvjetnu' izmjenu zakona Slika nije dostupna Očekuje promjenu zakona Slučaj 'lex Perković': Reding hrvatskoj Vladi poslala novo pismo

'U ovoj fazi nema kompromisa s Hrvatskom o europskom uhidbenom nalogu. Očekujemo da se zakon promijeni', izjavila je Reding u Helsinkiju, gdje je sudjelovala u dijalogu s građanima.

>> Karamarko: Ne daj Bože nekakvih sankcija, strahovita šteta je već počinjena

Na pitanje o mogućem sastanku s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, Reding je izrazila nadu da će on doći u Bruxelles. 'Nadam se da će hrvatski ministar pravosuđa doputovati u Bruxelles kako bi se nastavili razgovori o tom pitanju', rekla je Reding, prema transkriptu dijaloga s građanima koji je objavila Europska komisija.

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tom pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Nakon toga, telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i prema neimenovanim izvorima postigli kompromis, koji još nitko nije službeno potvrdio.

U Komisiji službeno kažu da se rješenje traži i da se u tu svrhu pokušava organizirati sastanak povjerenice Reding i ministra Miljenića, koji bi se trebao dogoditi u sljedećih nekoliko dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene