Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, iz Bruxellesa je komentirala pritiske iz SAD-a i drugih zemalja Europske unije da Hrvatska olabavi u svojoj blokadi prema Srbiji. Koliko manevarskog prostora u tim zahtjevima ima Hrvatska?


"Vijest o pritiscima, ponajprije iz SAD-a i drugih zemalja Unije da Hrvatska olabavi u svojoj blokadi Srbije, došla je iz srbijanskih medija, a preuzeli su je naši mediji skupa sa srbijanskom interpretacijom razgovora kojeg, naravno, nitko nije čuo. Ta interpretacija dolazi sa srbijanskih portala i od njihovih političara i za mene nije relevantna. 

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović Što je sve obilježilo protekli tjedan: Pod povećalom Rosavec i Dumbović, Podravka dobila novu šeficu Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović o "novom starom" političkom smjeru Joea Bidena: "On šalje poruku da Ameriku vraća svijetu"

Svakako se Amerika zanima za stabilnost jugoistoka Europe. Americi je u fokusu Kosovo gdje imaju svoju najveću vojnu bazu. Ona će uvijek pozdraviti svaki napredak u odnosima Srbije i Kosova, ali što se tiče Hrvatske, Amerika je za naš narod u BiH čvrsto uz našu politiku, a sve drugo može biti samo odraz neinformiranosti.

Hrvatska je zadnjih godina jako zapustila odnose sa SAD-om i svela ih isključivo na državno tajništvo i desk za jugoistok Europe što nije niti približno dovoljno.

Hrvatska nema problem s Amerikom, već s Europskom komisijom i dominantno s Njemačkom i Austrijom jer svaki pokušaj hrvatskog prigovora na pregovore sa Srbijom, prije svega na poglavlje 23 što se tiče nestalih, univerzalne jurisdikcije, a i prava manjina, nailazi na nerazumijevanje Njemačke i Austrije, a i sam povjerenik Hahn na to odmahuju rukom.

Hrvatskoj je vrijeme, ima ga dosta ispred sebe, da nađe saveznike i dokaže suprotno i da zapravo dokaže tim zemljama da one trguju načelima koje su nama postavljali vrlo visoko", komentirala je Ivana Petrović.