Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

analiza Hrvoja Krešića

Ponovo frcaju iskre između Milanovića i Banožića: "Ministar ima dodatan problem"

Aktualno Galerija Hrvatska vojska, ilustracija - 4 Hrvatska vojska, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska, ilustracija - 3 Hrvatska vojska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska, ilustracija - 2 Hrvatska vojska, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska, ilustracija - 1 Hrvatska vojska, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mario Banožić, ministar obrane Galerija 1/6 >>
Zbog stanja u vojsci novi sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Reporter Dnevnika Nove TV analizira novi izvor sukoba.

"Problem je u godišnjem izvješću o obrani za 2020. i 2021. godinu. Predsjednik Milanović nije pozvan da da mišljenje o stanju u HV-u i da bude dio tog izvješća i tvrdi da je time prekršen zakon, ne samo zakon već i ustav, da ga se zaobilazilo  u tom izvješću, da nije mogao reći što on misli o stanju u Hrvatskoj vojsci.

Danas se oglasio priopćenjem. Spomenuta izvješća danas su bila na dnevnom redu u Saboru. Ministar obrane tvrdi da nije niti potrebno da se Predsjednika RH traži mišljenje, da je to izmijenjeno i da se to više ne mora tražiti zahvaljujući još vremenu Vlade Zorana Milanovića", poručuje reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić. 

Milanović navodi da je stanje toliko loše da se dovodi u pitanje obrambena sposobnost RH, napominje Krešić.  

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov istražila je što se događa u vojsci. Napominje kako umjesto u zraku, dva od četiri Crna Jastreba čekaju na popravak i ne lete. Američke helikoptere snimati ne daju, ali ne daju ni jasne odgovore.

"Na 2 Black Hawka primjećeni su određeni indikatori koji mogu uputiti na problem", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

"Priznao sam da postoji određeni indikator i jamstveni rok i piloti i tehničari žele otkloniti potencijalni problem", kaže ministar. Kakav,  Banožić ne otkriva, ali potvrđuje da pomažu i Amerikanci da se problem riješi. Kad su ih preuzimali bio je sa šefom države, ali samo jedan je poletio.

Gotovo godinu dana kasnije - predsjednik u pitanje dovodi obrambenu sposobnost države! Obrušio se na Banožića i Vladu - nisu ga pitali za mišljenje prije nego je pred zastupnike stiglo izvješće o stanju u sustavu. Optužuje da dokument obiluje propustima, neistinama, stvarna slika falsificira.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Subvencije države VIDEO "Ministre, jeste li se prijavili na APN?" Pogledajte kako se Banožić izmotava i izbjegava odgovoriti Ivani Pezo Moskaljov

"To je sramota - imamo predsjednika koji laže", kaže Banožić. 
"Nemate vi tu šta frizirati ili lagati - to je ono što je", poručuje.

Nijedan potez zasada ne mijenja njihov posvađani odnos. Nema pomaka ni s vojnim projektima. Kasnit će isporuka američkih Bradley vozila, a više nitko ne zna ni hoće li četiri preostala vojna broda izići iz splitskog škvera.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Nakon kritike izvješća Banožić odgovorio Milanoviću: "Imamo predsjednika koji laže, ovo je njegova agresija na hrvatsku javnost"

"Trebam jasan odgovor od Tomislava Debeljaka je li u stanju završiti te brodove - i na tome odugovlači!", kaže Banožić. Predsjednika su pogodile i tvrdnje da politizira vojni vrh i donosi zapovijedi bez Banožića, pa će za nekoliko dana okupiti vojne zapovjednike jer želi čuti kakav je njihov pogled na stanje na vojnim zalihama!

"Dodatan problem za ministra obrane je činjenica što je tijekom rasprave u Saboru, utvrđeno kako je njegov prethodnik Damir Krstičević uredno tražio mišljenje i od Kolinde Grabar Kitarović i od Zorana Milanović. Banožić tvrdi riječ je samo o kurtoaziji, a oporba se poziva se i na zakone i na mišljenje Ustavnog suda i kaže da Banožić laže", kaže Hrvoje Krešić. 

Franko Vidović kaže da predsjednica Grabar Kitarović tadašnjem ministru obrane nije odgovarala zbog respekta na izvješće. "Ona se pozivala konkretno na temelju članka 100, stavka 1, Ustava Republike Hrvatske, odluke Ustavnog suda", kaže. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene