Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostupnost energije

Europska unija ide u zajedničku nabavku plina

Aktualno Galerija Europski plin, ilustracija - 6 Europski plin, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Europski plin, ilustracija - 2 Europski plin, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Europski plin, ilustracija - 3 Europski plin, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Europski plin, ilustracija - 4 Europski plin, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Europski plin, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Europska unija ide u zajedničku nabavku plina što bi trebalo olakšati dostupnost energije za gospodarstva. Slijed je to zaključaka europskoga vijeća sa samita u listopadu.

Zemlje članice bit će obvezne odvojiti 15 posto plina iz njihovih skladišta za novi europski mehanizam.

Putem aplikacije oni koji trguju plinom upisivat će svoje ponude i cijene, a tvrtke koje plin trebaju prijavljivat će koliko im je plina potrebno na mjesečnoj razini i tako anonimno sklapati posao.

Pročitajte i ovo Stiže visok račun za spas klime - 2 izglasan paket zakona Novi klimatski zakoni mogli bi utjecati na račune za grijanje: "Građani će to brzo osjetiti na svojim džepovima"

Pročitajte i ovo Petrokemija - 5 Operacija uspjela, pacijent na samrti Kada će Petrokemija ponovno početi proizvoditi: "Prva stvar je osigurati plin"

Novi mehanizam trebao bi osigurati da manje tvrtke i one iz zemalja bez izlaza na more s manjim globalnim dosegom ili pregovaračkom moći ne ostanu bez plina koji se zbog rata u Ukrajini više neće nabavljati iz Rusije. Već je ranije dogovoreno da će LNG KRK zbog toga proširiti kapacitete što će financirati europska komisija. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene