Dnevnik Nove TV analizirao je koliko država misli zaraditi, potrošiti i na što će potrošiti novac iz proračuna koji je Vlada poslala na raspravu u Sabor.

Galerija


Ukupni prihodi trebali bi iznositi 129, a rashodi 133,3 milijarde kuna, što je 5 milijardi kuna više nego u 2017. godini.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o pokušaju ulaska vojske Srbije citirao Pavla Vuisića iz ''Ko to tamo peva'' Milan Kujundžić i Andrej Plenković (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Mostarskoj bolnici dodijeljeno 40 milijuna kuna novca hrvatskih poreznih obveznika: "To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske"

Deficit je planiran na 0,8 posto BDP-a, a stopa gospodarskog rasta na 2,9 posto. Javni dug trebao bi iznositi 76,6 posto BDP-a.

Državni proračun za 2018. (Foto: Dnevnik.hr)

Za plaće u javnoj i državnoj službi bit će izdvojeno 27,9 milijardi kuna. Povećanje je to od milijardu i 400 milijuna kuna, a isto toliko država planira više izdvojiti za mirovine. 156,6 milijuna kuna više bit će za rodiljne naknade, a za branitelje je planirano 41,9 milijuna kuna više. Sektor obrane dobiva 793 milijuna kuna više, zdravstvo 763, a znanost i obrazovanje 362,9 milijuna kuna.

Državni proračun za 2018. (Foto: Dnevnik.hr)

Među dobitnicima proračuna izdvojili smo Ured predsjednice, Vladu, SOA-u, Ministarstvo obrane i Državni ured za šport.

Državni proračun za 2018. (Foto: Dnevnik.hr)

Među gubitnicima su Sabor, Ministarstvo financija, MUP, Ministarstvo pravosuđa i Pravo-braniteljica za ravno-pravnost spolova.

Državni proračun za 2018. (Foto: Dnevnik.hr)

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr