Dnevnik Nove TV analizirao je koliko država misli zaraditi, potrošiti i na što će potrošiti novac iz proračuna koji je Vlada poslala na raspravu u Sabor.


Ukupni prihodi trebali bi iznositi 129, a rashodi 133,3 milijarde kuna, što je 5 milijardi kuna više nego u 2017. godini.

Vezani članci Boris Lalovac (SDP), bivši ministar financija, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar financija Boris Lalovac upozorava: "Ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, bit ćemo u velikom problemu" Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) Što donosi novi proračun: Prihodi bi trebali biti 145,1 milijardu kuna, a rashodi 147,3 milijarde

Deficit je planiran na 0,8 posto BDP-a, a stopa gospodarskog rasta na 2,9 posto. Javni dug trebao bi iznositi 76,6 posto BDP-a.

Za plaće u javnoj i državnoj službi bit će izdvojeno 27,9 milijardi kuna. Povećanje je to od milijardu i 400 milijuna kuna, a isto toliko država planira više izdvojiti za mirovine. 156,6 milijuna kuna više bit će za rodiljne naknade, a za branitelje je planirano 41,9 milijuna kuna više. Sektor obrane dobiva 793 milijuna kuna više, zdravstvo 763, a znanost i obrazovanje 362,9 milijuna kuna.

Među dobitnicima proračuna izdvojili smo Ured predsjednice, Vladu, SOA-u, Ministarstvo obrane i Državni ured za šport.

Među gubitnicima su Sabor, Ministarstvo financija, MUP, Ministarstvo pravosuđa i Pravo-braniteljica za ravno-pravnost spolova.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr