Ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije predstavio je danas usvojeni rebalans ovogodišnjeg proračuna te prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu. uz prijedlog projekcije za 2019. i 2020. godinu.


"Onaj dio koji stvara deficit držimo pod kontrolom. Održavamo razinu rashoda", kazao je Marić.

Vezani članci Državna inspekcija, ilustracija Velika akcija poreznih inspektora: Više od 50.000 obrtnika paušalista je pod povećalom Zdravko Marić Ministar Marić o jezivoj prevari banke i pokradenih 50.000 klijenata. HANFA reagirala tek po prijavi zviždačice, ministar tvrdi da su reagirali - dobro

Rekao je kako su danas usvojenim rebalansom osigurana dodatna sredstva da se saniraju određene obveze bolnica.

"Povećana su i sredstva za Ministarstva obrazovanja obzirom na potpisan sporazum sa Sindikatom javnih službi", kazao je Marić.

Osvrnuo se i na prihodovnu stranu proračuna.

Zdravstvo kao prioritet

"Pojedini porezni oblici su ostvareni u značajno boljem iznosu od prvotno planiranih. Višak poreznih prihoda iskoristili smo za smanjenje deficita. Ove godine ostvareno je porezno rasterećenje od 2,5 milijarde kuna", kazao je Marić.

Podsjetio je kako je deficit manji za 2,5 milijarde kuna.

Upitan koji su daljnji koraci za sanaciju duga u zdravstvu obzirom da osiguranih 1,1 milijardu kuna nije dovoljno, Marić je poručio kako na tome radi ministar zdravstva Kujundžić, ali nije želio otkrivati detalji.

"Resor zdravstva bit će u prioritetu Vlade sljedeće godine", kazao je Marić.

Ministar je komentirajući proračun za 2018. godinu kazao  kako se prihodovna strana planira na razini od  129 milijardi kuna.

Deficit 2 milijarde kuna

Najavio je i povećanja izdvajanja za sektor Ministarstva branitelja.

Marić je kazao kako se sljedeće godine očekuje deficit od dvije milijarde kuna i li 0,5 posto BDP-a.

"Zarađujemo koliko zarađujemo, a trošimo i manje od toga", kazao je Marić.

Na pitanje reporterke Nove TV Ivane Brkić Tomljenović o zahtjevu javnih službenika za povećanje plaće od 15 posto, Marić je odgovorio kako to pitanje vodi ministar Marko Pavić.

"Iz prizme proračunskih mogućnosti, mislim da je svima jasno da je efekt toga između 4,5 i 5 miijardi kuna što proračunski ne postoji", kazao je Marić.

Na pitanje koja su ministarstva podbacila u iskorištavanju EU sredstava, Marić je kazao kako ne želi primijeniti princip "shame and blame".

"Ne smijemo zanemariti da korekcije koje se traže zahtjevaju promjene", kazao je Marić.

Ponovio je kako je namjera učinti određene prilagodbe koje bi trebale pomladiti vozni park u Hrvatskoj.

"Maksimalno ćemo pojednostaviti proceduru prijenosa rabljenih automobila", kazao je Marić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju