Dva najveća povećanja iduće godine mogu se očekivati u indeksaciji mirovina te povećanju plaća državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, izjavio je Marko Pavić.


Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak, u povodu predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu na sjednici Vlade, da povećanja plaća mogu očekivati državni i javni službenici, kojima je poručio i da će uskoro dobiti kolektivni ugovor.

Vezani članci Sajam EU fondova u Šibeniku (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) - 1 Ministar Pavić: "EU fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje. Isplaćene su 22 milijarde kuna, što je vrijednost šest Peljeških mostova" Krešo Beljak (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Beljak o sucu koji je Kristiana poslao u zatvor: "To je sramotna presuda zbog koje on mora biti procesuiran"

Dva najveća povećanja iduće godine mogu se očekivati u indeksaciji mirovina te povećanju plaća državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti preko dvije milijarde kuna, izjavio je Pavić novinarima prije sjednice Vlade, upitan za prve nacrte proračuna za 2018. godinu.

Rekao je i da može umiriti sve zaposlenike u državnim i javnim institucijama jer će njihova prava biti zaštićena potpisivanjem kolektivnih ugovora, koji će vrijediti od 1. studenoga.

"Pregovori o kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike idu u dobroj vjeri i očekujem da će biti uskoro potpisani", rekao je Pavić.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, na pitanje koliko su realni zahtjevi učitelja koji traže 15 posto veće plaće, kaže da je to stvar pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora. "Sigurno su zaslužili, a drugo je to koliko je to realno obzirom na okvire koje imamo u proračunu", kaže Divjak.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da su dugovi problem koji postoji te da su samo dva modela. "Jedan je pokušati što bolje racionalizirati potrošnju i drugo je povećati priljev novca u zdravstveni sustav", kaže Kujundžić. Novinare je zanimalo kako komentira to da premijer Andrej Plenković nije za povećanje poreza, što je on predlagao. "Ja sam zapravo čovjek koji zagovara dijalog, otvarat ćemo probleme i nudit ćemo rješenja, pa ćemo vidjeti", rekao je Kujundžić.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, kaže da je proračun njegovu Ministarstvu veći oko milijardu kuna, dok Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture kaže da u njegovu resoru idu veliki projekti poput Pelješkog mosta i projekata na željezici. "Otvaraju se mogućnosti i još novih investicija u samoj željeznici obnove željezničkih pruga", kaže Butković. (S.Ve./Hina)