Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRORAČUN ZA 2018.

Ministar Pavić najavio: Iduće godine rastu plaće državnim i javnim službenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva najveća povećanja iduće godine mogu se očekivati u indeksaciji mirovina te povećanju plaća državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, izjavio je Marko Pavić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak, u povodu predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu na sjednici Vlade, da povećanja plaća mogu očekivati državni i javni službenici, kojima je poručio i da će uskoro dobiti kolektivni ugovor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Pokazala je da može i zna'' Bačić i Pavić uvjereni u pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović: ''U HDZ-u nema panike, prejaki smo'' Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata) Plaća iz državnog budžeta Jedni izravni, drugi okolišaju: Iako je njihova plaća javna, pojedini ministri i dalje ne žele dati konkretan odgovor

Dva najveća povećanja iduće godine mogu se očekivati u indeksaciji mirovina te povećanju plaća državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti preko dvije milijarde kuna, izjavio je Pavić novinarima prije sjednice Vlade, upitan za prve nacrte proračuna za 2018. godinu.

Rekao je i da može umiriti sve zaposlenike u državnim i javnim institucijama jer će njihova prava biti zaštićena potpisivanjem kolektivnih ugovora, koji će vrijediti od 1. studenoga.

"Pregovori o kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike idu u dobroj vjeri i očekujem da će biti uskoro potpisani", rekao je Pavić.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, na pitanje koliko su realni zahtjevi učitelja koji traže 15 posto veće plaće, kaže da je to stvar pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora. "Sigurno su zaslužili, a drugo je to koliko je to realno obzirom na okvire koje imamo u proračunu", kaže Divjak.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da su dugovi problem koji postoji te da su samo dva modela. "Jedan je pokušati što bolje racionalizirati potrošnju i drugo je povećati priljev novca u zdravstveni sustav", kaže Kujundžić. Novinare je zanimalo kako komentira to da premijer Andrej Plenković nije za povećanje poreza, što je on predlagao. "Ja sam zapravo čovjek koji zagovara dijalog, otvarat ćemo probleme i nudit ćemo rješenja, pa ćemo vidjeti", rekao je Kujundžić.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, kaže da je proračun njegovu Ministarstvu veći oko milijardu kuna, dok Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture kaže da u njegovu resoru idu veliki projekti poput Pelješkog mosta i projekata na željezici. "Otvaraju se mogućnosti i još novih investicija u samoj željeznici obnove željezničkih pruga", kaže Butković. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene