Američkim vojnim brodom Yuma u Zadar je dopremljen dio vojne opreme i vozila, koji je potom prevezen u vojarnu u Zemuniku.

Galerija


Američki vojni brod Yuma kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response 21 uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Vezani članci Vojna vježba u Poljskoj Hrvatski vojnici uspješno okončali vježbu "Storm", s američkim kolegama vježbali bojevo gađanje Vojna vježba Brdo 19 (Foto: MORH / M. Čobanović) - 1 Pucnjava, duge cijevi i helikopteri na Pantovčaku: Pogledajte kako je izgledala vojna vježba u Uredu Predsjednice

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tijekom prve polovice svibnja sva oprema će iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu "Immediate Response 21" u luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Brod Yuma u nekoliko navrata dolazio u Hrvatskoj

Brod USNS Yuma (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost.

Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3.

Inače, transportni brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, USNS YUMA (T-EPF-8) prethodnih godina u nekoliko je navrata boravio u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištu "Viktor Lenac" gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja. Također, Yuma je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa oružanim snagama SAD-a, bila u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici, navode u MORH-u.