Na ambroziju je alergičan svaki 10. stanovnik Hrvatske, a sa simptomima se teško boriti.


Počinju problemi za sve alergične na ambroziju. Iako je u punom cvatu krajem kolovoza, na istoku Hrvatske, upozorava Državni hidrometeorološki zavod, već su se pojavila prva peludna zrnca koja su visoke alergene vrijednosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Ambrozija prijeti i u kolovozu! Slika nije dostupna Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

Tako se javljaju dobro poznati simptomi poput neprestanog kihanja te crvenila i svrbeža očiju. Da ambrozija počinje cvasti neki dobro osjete. Upravo u kontinentalnom dijelu Hrvatske alergičari imaju najviše problema, osobito na području Slavonije.

'Koncentracija svake godine sve više raste i u principu u zadnjih 10 godina se vidi izraženi porast koncentracije ambrozije i proporcionalno tome javljaju se simptomi', kaže dr.med. Marija Perica. Na ambroziju je alergičan svaki 10. stanovnik Hrvatske, a sa simptomima se teško boriti.

Europska komisija najavila obračun s agresivnim vrstama

Otpornu biljku teško je iskorijeniti. Najbolje vrijeme za to je u lipnju, dok je u kolovozu već prekasno i može samo dovesti do pogoršanja simptoma. Iako je njeno uništavanje propisano i zakonom, rijetki su to i učinili.

'Koliko koncentracije rastu, ispostavlja se da nismo ništa spriječili porast, samo širenje ambrozije. Ono što bi trebalo raditi je iskorjenjivanje same biljke i ustvari na taj način bi se trebala smanjiti koncentracija, međutim očito se još nije puno postiglo na tom terenu', upozorava dr. Perica.

Alergični najgore tek mogu očekivati. Ambrozija je u punom cvatu krajem kolovoza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook