Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Specijalna jedinica policije, popularne Alfe, proslavila je 20. obljetnicu.


Veterani jedinice koja je tijekom rata prošla sva bojišta i sudjelovala u zahtjevnim akcijama okupili su se danas na policijskoj akademiji u Zagrebu. Veterani su posebnu počast odali svom ratnom zapovjedniku generalu Mladenu Markaču i njegovom suborcu generalu Anti Gotovini.

Vezani članci Slika nije dostupna Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć'

Uz predsjednika udruge veterana Alfi i predsjednika udruge specijalne policije, generale je pozdravio i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak. Ratni ministar unutarnjih poslova prisjetio se svojih posjeta ovoj postrojbi na terenu, istaknuvši da Alfe nikada nisu posustale ili uzmaknule. 'Bili ste prava klapa, ljudi spremni dati život za Hrvatsku, ali i jedni za druge. Zato smo pobijedili', rekao je Jarnjak 'Iza stvaranja specijalnih postrojbi uvijek je stajao naš general Markač i pozdravljam i njega i generala Gotovovinu s ovog mjesta', rekao je Jarnjak. 'Mi se svi ovdje koji smo se danas okupili ponosimo gdje smo bili, što smo radili i koliko smo napravili za ovu državu', rekao je Dean Rostohar, veteran SJP Alfa.

Čestitajući pripadnicima prve zagrebačke specijalne policijske postrojbe, koja je prije tri godine pripojena antiterorističkoj jedinici Lučko, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko podsjetio je da su se Alfe dragovoljno okupile neposredno nakon proglašenja samostalnosti kada je sudbina Hrvatske bila vrlo neizvjesna.

No, njeni su pripadnici, ustvrdio je Karamarko, i tada znali da pripadaju zajednici koja nikada nije bila agresor i uvijek se branila. "I konačno u krvavom i teškom Domovinskom ratu i obranila se predvođena prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom", kazao je Karamarko.

Prvi ratni zapovjednik Alfi, državni tajnik u MUP-u, Vladimir Faber prisjetio se prvog okupljanja svojih suboraca, od kojih se, kako je istaknuo, nitko nije borio za povlastice, već za vlastito dostojanstvo i slobodnu Hrvatsku. "Ali ne bilo kakvu Hrvatsku, nego uljuđenu, civiliziranu i pravnu državu", dodao je Faber. Kazao je da se u najtežim danima branitelji 'nikada nisu dijelili u boje' te poručio svima da ih niti ne pokušavaju dijeliti, jer oni pripadaju cijeloj Hrvatskoj.

Markaču i Gotovini Udruga pripadnika specijalne policije Alfa, koja je organizator ove proslave, uručuila je i specijalne prigodne plakete koje su, među ostalima, dobili i Karamarko, ratni zapovjednici postrojbe, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i drugi. Zamoljen da komentira plakete generalima osuđenima za ratni zločin Karamarko je kazao da oni nisu pravomoćno osuđeni te da je proslavu organizirala udruga specijalaca, a ne MUP. 'Plakete nemaju veze s dobrom suradnjom Hrvatske s Međunarodnim tribunalom u Hagu i ne vidim u ovome nikakav problem', kazao je Karamarko.

S posebnim se poštovanjem na skupu prisjetilo 23 pripadnika postrojbe koji nisu dočekali njenu 20-godišnjicu, a plakete su u znak zahvale uručene i izaslanicima premijerke, predsjednika Republike i Sabora, zagrebačkom gradonačelniku, županu i drugima.

Obljetnica legendarne postrojbe započela je polaganjem vijenaca na Oltar domovine te misom u kapelici Policijske akademije koju je predvodio vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac. Prisjećajući se Domovinskog rata Jezerinac je u propovijedi kazao da su tada svi Hrvati, bez obzira na ideološku opredijeljenost, osjećali da su na strani dobra u borbi protiv nepravde. Jednakim žarom Hrvatsku je sada potrebno izgraditi, no pritom treba voditi računa o općem dobru, a ne privatnim interesima, poručio je Jezerinac.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju