Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, sastao se s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.


Nakon sastanka Mikuličić je rekao kako je ministar obranama generala Gotovine i Markača ponudio punu podršku.

Vezani članci Slika nije dostupna Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Prvi šok prošao: Obrane počele raditi na žalbi

Sastanak Mikuličića s Bošnjakovićem potrajao je sat i pol vremena, a ministar je obranama ponudio svu pravnu pomoć i dodatne stručnjake, ukoliko je to potrebno, rekao je Mikuličić. Istaknuo je kako će svi zajedno poraditi na sastavljanju žalbe na presude za obojicu generala.

>> General Čermak završio u bolnici

'Sastanak je bio na inicijativu ministra jer se on želio upoznati sa stanjem u predmetu i s budućim mjerama koje će obrane poduzeti', rekao je Mikuličić i dodao da obrane zapravo još presudu nisu niti stigle analizirati do kraja, zbog njezine opsežnosti.

'Valda nije u poziciji da naravno sudjeluje u radu odvjetničkih timova, Vlada je u poziciji da pokuša stvoriti uvijete da se odvjetničkim timovima omogući što je moguće bolji rad, u smislu pristupa dokumentaciji i nekim arhivima koji su pod nadležnošću Vlade. U tom pravcu, min naravno imamo punu podršku', istaknuo je Markačev odvjetnik.

Neće biti zajedničke žalbe

'Mi ćemo sad sjesti i vidjeti ima li potrebe za time da se ojačamo, da li ima potrebe da eventualno posebno radimo na nekim pitanjima, na kojima možda nismo dobro i dovoljno kvalitetno odradili u prvostupanjskom postupku, ali to je sve pitanje analize, koja tek slijedi', zaključio je Mikuličić.

Napomenuo je kako će obrane obojice generala surađivati na sastavljanju žalbe, ali ne kao jedinstvenog dokumenta. 'Naprosto ćemo preraspodijeliti određene poslove da obradimo cijelu tezu', rekao je Mikuličić.

'18 godina za klijenta nije uspjeh'

Isto tako, posljednjih se dana, otkako je donesena presuda u javnosti na raznim mjestima traže krivci, no Mikuličić to smatra pogrešnim. 'mislim da je pravilniji pristup da se traži poboljšanje argumenata, kojima se želi doći do konačnog rezultata. Ja u ime svoje obrane mogu reći da mi baš i nismo uspjeli u svojem postupku, jer 18 godina zatvora za klijenta ne može se nazvati uspjehom', naglasio je Markačev odvjetnik.

On smatra da je raspravno vijeće čudno prešlo preko argumenata obrane tijekom postupka i u završnoj riječi te da to baca jedno sasvim drugačije svijetlo na odluku Haškog suda. 'U to m smislu mislim da nismo pogriješili, možda smo na loš način artikulirali, ali analizirati ćemo, pokušati ćemo učiniti bolje. U svakom slučaju polažemo velike nade u žalbeni postupak', rekao je na kraju Mikuličić.

Mikuličić je dodao kako je Markača vidio u petak, a da mu je danas u posjeti supruga. Podsjetimo, generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su od strane Haškog suda za i proglašeni krivima za udruženi zločinački pothvat. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina.

Presuda je naišla na velike osude u domaćoj javnosti, a premijerka i predsjednik države nazvali su je neprihvatljivom i šokantnom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju