Obavijesti Video Pretražite Navigacija
persona non grata

Vulin nije pokušao ući u Hrvatsku, već se otišao požaliti srpskoj televiziji: "Njima smetaju moje izjave o Stepincu i Jasenovcu"

Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr)
Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, objavilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Nije trebalo dugo čekati njegovu reakciju.

Aleksandar Vulin nije se jutros pojavio na posvećenju hrama svetog Ilije u Mlaki pokraj Jasenovca, već je u to vrijeme gostovao na RTS-u, gdje je komentirao odluku hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje ga je proglasio personom non grata.

Pročitajte i ovo Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila'' Slika nije dostupna ZBOG KONTROVERZNIH IZJAVA Aleksandar Vulin proglašen personom non grata u Hrvatskoj! MVEP: "Nije dobrodošao u RH do daljnjega"

Vulin je za RTS rekao da vlastima u Zagrebu smeta što Srbija govori istinu. Ističe da on neće prestati govoriti istinu, te da će Srbija na ovo odgovoriti državnički.

"Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila", istakao je Vulin. Kaže on neće prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona jest.

Obrazložio je da već nekoliko dana prije nego što je bilo govora o njegovoj posjeti Mlaki, ministrica vanjskih poslova, predsjednik vlade, šef HDZ-a u Saboru, govore o tome da su njegove izjave, ne navodeći koje, vrlo opasne.

"Nakon toga imamo informacije koje govore da se unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska", kaže Vulin. Naveo je da nije ni planirao ići u Jasenovac, gdje komemoraciju održava hrvatska vlada.

"Zašto bih ja bio sa hrvatskom Vladom, gdje nema nijednog Srbina, nijednog Židova, nijednog Roma? Ja sam htio biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gdje su ustaše sabirale djecu i vodile na klanje u Jasenovac... Ja sam htio biti sa svojim narodom, a ne s hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva", rekao je Vulin.

''Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani... To njima smeta. Ovo je bio povod", naveo je Vulin.

Podsjetimo, Ministarstvo vansjkih i europskih poslova kaže da je u subotu notom upućenom srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu osudilo Vulinovu izjavu u kojoj on tvrdi da o njegovu dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

"Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju MVEP-a.

Ministarstvo je u noti poslanoj srbijanskom veleposlanstvu podsjetilo da je Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika srbijanske vojske Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku neprimjeren je i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske, naglašava ministarstvo.

"Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja", dodaje ministarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene