Obavijesti Video Pretražite Navigacija
klimatske promjene

Alarmantno upozorenje! Dolazi El Niño i bit će loše: ''Učinci bi mogli biti razorni''

Posljedice El Nina
Posljedice El Nina Foto: AFP
Nastavlja se umjerena do jaka sezona El Niña. To će imati posljedice na cijenu hrane.

Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu izdala je novu prognozu u kojoj najavljuje da će se umjerena do jaka sezona El Niña nastaviti sve do veljače iduće godine. 

Ta prognoza imat će posljedice na cijenu hrane, navodi magazin Foreign Policy.

"Dok meteorološke prognoze obično izazivaju interes (samo) meteorologa, oceanografa, ribara, svjetskih trgovaca hranom ili velikih osiguravateljskih kuća koje žive od prodaje polica za osiguravanje usjeva, ova prognoza ima puno šire implikacije jer čak i tipični El Niño može pokvariti žetvu usjeva, povećati rizik od izbijanja bolesti, narušiti ekonomske izglede zemalja u razvoju, povećati rizik od oružanih sukoba u tropskom pojasu te potaknuti pomorske sukobe i teritorijalne razmirice u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Većina tih opasnosti najteže pogađa zemlje u razvoju i naglašava potrebu da vlasnici njihovih dugova smanje pritiske na te države. Što se samih Sjedinjenih Država tiče, spomenute opasnosti naglašavaju potrebu da Washington prilagodi svoje strategije kojima definira prijetnje nacionalnoj sigurnosti i da prilagodi vladine odgovore na njih", navodi Foreign Policy.

Iako cijena hrane na svjetskoj razini pada, cijene su i dalje među najvišima u proteklih pola stoljeća.

Premda dolasci El Niña u prošlosti nisu uzrokovali veći skok cijena hrane na globalnoj razini, veliki međunarodni tim znanstvenika otkrio je da i El Niño i La Niña smanjuju globalne prinose kukuruza, riže i pšenice, pri čemu su učinci El Niña posebno opasni za usjeve kukuruza.

Dakle, iako El Niño ne utječe jako na globalne lance opskrbe hranom, treba napomenuti da njegovi učinci mogu biti razorni na pojedine zemlje i regije. Primjerice, u zapadnoj i južnoj Africi učinci El Niña povećavaju lokalne cijene hrane, kao i rizik od povećanja nezaposlenosti, piše portal. 

CNBS također piše o faktorima koji će utjecati na povećanje cijena hrane. Navode kako su cijene riže porasle najviše u posljednjih 12 godina, nakon što su indijska zabrana izvoza riže i nepovoljni vremenski uvjeti umanjili proizvodnju i opskrbu glavnom hranom u Aziji, prema UN-ovoj agenciji za hranu.

"Cijena globalne cijene riže posebno je zabrinjavajuća", rekao je Qingfeng Zhang, viši direktor iz Azijske razvojne banke, za CNBC. "Čini se jasnim da će cijena hrane nastaviti rasti u idućim mjesecima."

Osim u Indiji, inflacija hrane u Aziji ove je godine dosad relativno umjerena. No splet čimbenika potiče strahove da bi nestašica zaliha riže mogla označiti povratak širokom porastu cijena drugih prehrambenih proizvoda u Aziji.

Pročitajte i ovo Vrućina opasno vrijeme Hrvatska na udaru toplinskog vala! Vrhunac stiže, ali popodne će biti pljuskova i grmljavine: Provjerite gdje će trebati kišobrani

Propadanje usjeva zbog vremenskih neprilika na tržište hrane djeluje na dvije razine. Prvo, smanjuje se ponuda na tržištu na kojemu potražnja stalno raste. Drugo, propadanje usjeva oblikuje trenutačna očekivanja o budućoj proizvodnji, a time i ponašanje na tržištu. Očekujući lošu žetvu, kupci počinju gomilati žitarice i tako smanjuju ukupno dostupne količine hrane na tržištu, navode. 

Svjetska meteorološka organizacija prognozirala je u svibnju da postoje 66-postotni izgledi da će do 2027. prosječna godišnja temperatura biti viša od praga od 1,5 Celzijevih stupnjeva, koji je dogovoren u Parizu 2015., barem jednu cijelu godinu.

Visoke temperature vladaju i na kopnu i na moru, a zagrijavanje se intenziviralo zbog El Niña i drugih faktora.

Prosječne globalne temperature površine mora iznosile su potkraj ožujka 21 stupanj i ostale su rekordne za to doba godine cijeli travanj i svibanj. Australska meteorološka služba upozorila je da bi temperature Pacifika i Indijskog oceana mogle biti tri stupnja više od uobičajenih za listopad.

Važan je faktor globalno zagrijavanje, objasnio je profesor fizike klime Piers Forster sa Sveučilišta u Leedsu, ali El Niño, smanjenje količine saharske prašine koja puše preko oceana i korištenje brodskih goriva s manje sumpora također tome doprinose.

Pročitajte i ovo Moskva napadnuta dronovima - 2 Rat u Europi VIDEO/FOTO Napadnuta Moskva: Eksplozija potresla centar grada. Oglasio se SAD

Za vrijeme trajanja El Nina vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika vraća se natrag na istok, guši hladnije vode i stvara toplije temperature površine oceana.

U godinama La Niñe vjetrovi od istoka do zapada Pacifika jači su te guraju tople površinske vode na zapad i povlače dublju, hladniju vodu na istoku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene