Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Zabrinjavajuća pojava na Velebitu: "Razina se spustila za tri metra u odnosu na stanje prije dvije godine"

Aktualno Galerija Topi se led na Velebitu - 1 Topi se led na Velebitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Topi se led na Velebitu - 4 Topi se led na Velebitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Topi se led na Velebitu - 3 Topi se led na Velebitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Topi se led na Velebitu - 2 Topi se led na Velebitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Topi se led na Velebitu - 5 Galerija 1/5 >>
Topi se led u jamama Velebita, utvrdila je speleološka ekspedicija Speleološkog odsjeka Velebit iz Zagreba u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

"Mi svake godine obiđemo neke objekte za koje znamo da imaju neke ledene čepove, neki led i velike količine snijega na ulazu u objekte i to su obično neki značajniji objekti i neke veće dubine", pojašnjava voditeljica ekspedicije Maja Marinić. 

Tijekom ekspedicije pronađeno je mnoštvo novih speleoloških objekata, što pokazuje neistraženost hrvatskog krša, rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak. 

"Nismo imali neki objekt na koji smo se fokusirali i boravili u njemu više dana već su se svaki dan istraživali novi objekti. Obiđeno ih je 34 a topografski snimljeno 20-ak. Ove godine smo imali neke pliće objekte. Najdublji koji smo istraživali je bio 200-tinjak metara i na toj dubini smo stali, završava nekim suženjem gdje je jako zahtjevno za proći", napominje Marinić. 

Na žalost, primijetili su bitnu promjenu razine stalnog leda u jamama, i to na dubinama od čak 100 metara. 

"U jami Xantipi je pad bio čak 3 metra razine leda u odnosu na prije dvije godine tako da to je dosta značajan pad", ističe. 

Pročitajte i ovo Devastacija parka prirode Velebit htjeli su ostaviti trag Šarali po stijenama Velebita, oglasili se iz parka prirode: "Budite pozitivan primjer u sve lošijem svijetu"

Koordinator znanstvenih istraživanja na ekspediciji Dalibor Paar otkriva zašto je ovaj pad toliko šokantan. Kaže da su istraživanjem ustanovili da je starost tog leda barem 400, 500 godina, a neka istraživanja pokazuju da je mogućnost da je star i nekoliko tisuća godina. "Ako se topljenje nastavi tom dinamikom, vrlo vjerojatno da u toj jami na dubini od 100 m gdje imamo veliku snježnu, ledenu dvoranu, da će taj snijeg i led potpuno nestati", kaže. 

Na području Sjevernog Velebita endemske i životinjske vrste te mnoge biljke ovise o specifičnim mikroklimatskim uvjetima.

"U slučaju potpunog topljenja leda u jamama Velebita definitivno će se promijeniti mikroklimatski uvjeti i u samim jamama, ali i u njihovoj neposrednoj okolini", kaže Paar.

Što je još jedna tužna i zabrinjavajuća vijest kada govorimo o naglim klimatskim promjenama uzrokovanih ljudskim djelovanjem. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene