Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako povećati natalitet?

Ako se nastavi pad stanovništva do 2050. godine bit će nas tek 3,5 milijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok je Vlada sve energiju usmjerila u dovođenje investitora, stručnjaci za populacijsku politiku upozoravaju, uzalud vam sve jer, ako nas ne bude više, neće imati tko raditi.

Blizanke Amelija i Sofi rođene su u Orahovici, gradu s najviše blizanaca. Kao i u svakom drugom gradu, za roditelje su pravila ista. 'Prvih šest mjeseci je puna plaća, drugih 6 mjeseci padam na 2660 kuna. Imam pravo na tri godine porodiljnog, a drugu i treću godinu padam na 1660 kuna', ispričala je za Dnevnik Nove TV majka blizanki Dagmar Dačanin.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast Ilustracija (Foto: Thinkstock) GRAĐANI ISELJAVAJU Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države''

Majke danas više nisu samo domaćice. Slika žene koja rađa drastično se izmijenila. 'današnja majka je najčešće žena koja se sama snalazi u pokušaju da pomiri one zahtjeve koje pred nju stavlja izazovna karijera, danas sve više u kompetitivnom okruženju i obaveze koje proizlaze iz obiteljskog okruženja', smatra profesorica Smiljana Leinert Novosel.

>> Zašto su baš u ovim gradovima parovi 'najaktivniji'?

Zato se danas brakovi sklapaju sve kasnije, a sve se kasnije rađaju i djeca.
Rijetki su parovi koji se odluče na više od jednog. 'Ponekad se ponašamo kao Amerikanci, ili novi automobil ili još jedno dijete, a drugi važan aspekt je sustav vrijednosti, kaže akademik Ivan Cifrić.

Loša demografska slika koju je pokazao popis stanovništva, zvono je za uzbunu. Hrvatskoj nedostaje jasna strategija.

No, porast stanovnika ipak su zabilježili neki gradovi poput Kastva, Solina i Zaprešića. Pad bilježe veće sredine poput Zagreba, Rijeke i Čakovca.

Stručnjaci koje je okupio Nacionalni forum, slažu se kako i lijevi i desni i sve vjerske zajednice, najprije bi se trebale smisliti strategiju po kojoj će nam broj stanovnika prestati padati inače će nas do 2050. godine biti tek 3,5 milijuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene