Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset gradova od 127, prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, otkrilo je formulu uspjeha za porast nataliteta.


Toliko ih, naime, ima pozitivan prirodni prirast. Među njima su Velika Gorica i Sveta Nedjelja. U Velikoj Gorici dječje graje ne nedostaje. Po prirodnom prirastu - treći su u Hrvatskoj.

Vezani članci Kriza u Etiopiji - 2 Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože Bebe fakini (Foto: boredpanda.com) Roditelji objavili slike svojih beba fakina, od malih nogu imaju stav

'Mislim da su uvjeti dosta dobri pošto ima dosta parkova, uređenih parkova i mislim da ovaj grad stvarno drži do djece', rekla je Anamarija Pleša, majka četvero djece.

>> Ukoliko se nešto ne promijeni, Hrvatsku čeka manjak radne snage i velik broj umirovljenika

Gradonačelnik je zadovoljan statistikom, a grad koliko može, pomaže svim obiteljima. 'Za svako novorođeno dijete dajemo 1.500 kuna, brinemo o predškolskom uzrastu, osnovnoškolskom, srednjoškolskom', rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Nije sve idilično. Svake godine 400 djece ostane bez mjesta u vrtiću, no gradonačelnik obećava: 'Sljedeće godine je početak gradnje, hoće li sljedeće godine biti i završen, to ne znam. On će imati maksimalni kapacitet deset skupina, što znači oko 250 djece.'

Prema prirodnom prirastu na prvom je mjestu grad Kaštela, slijede Solin, Velika Gorica, Dugo Selo i Sv. Nedelja. Za natalitet je ipak najvažnije zaposlenje, a s tim u Sv. Nedjelji nemaju problema.

'Naš postotak nezaposlenih je pet posto i uvijek se kreće oko jednocifrenog broja', kaže Ivica Pavlić, zamjenik gradonačelnika Sv. Nedelje. Upravo zbog sigurnog posla u Svetu Nedelju, iz Zagreba, doselila i obitelj Vonić. Gospođa Ljiljana Vonić rodila je čak desetero djece. Grad sv. Nedelja to je nagradio.

'Mi smo od njih dobili stan, to je po meni jedna jako velika pomoć, isto tako, suprug je dobio posao i ja mislim da više od toga ne može', rekla je Ljiljana.

Dvadesetak gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, nažalost su, tek iznimka. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.