Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavlja se akcija ''Stop neosiguranim vozilima''. Rezultati su i više nego dobri - od početka akcije broj takvih vozila je smanjen za šestinu. Tome u prilog idu i novi uređaji koje koristi policija.


Policija se ''naoružala'', novim uređajima. Samo nekoliko sekundi potrebno je za otkrivanje neosiguranih i neregistriranih vozila.

Vezani članci Saniranje štete od poplave Ipak produljen rok: Zagrepčani štetu od poplava ipak mogu prijaviti do 6. kolovoza Poplava u Zagrebu Zagreb je naš! i Za grad traže produljenje roka za prijavu štete od poplava

''Te kamere očitavaju 10 vozila u sekundi. Uređaj može raditi danju i noću. Nije vezan za vremenske uvjete, radi i po kiši i po magli. Točnost očitanja je 90 posto'', kaže  v.d. voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Prekršitelje prate u cijeloj zemlji. MUP je nabavio deset ovakvih uređaja. Osim naših, očitavaju sve registarske tablice EU, ali i susjeda koji još nisu u Uniji.

''Osim toga što nam javlja je li vozilo registrirano i tehnički pregledano dojavljuje i neke druge stvari - dojavljuje je li vozilo ukradeno, ima li vozač neke druge prekršaje... Tako da ga koristimo za sve vidove rada policije''.

Policija je do sada zaustavila gotovo 12.000 neregistriranih i neosiguranih vozila, a od toga 307 sudjelovalo je u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama.

Oni koji se voze u neosiguranim vozilima kažnjavaju se od 2000 do čak 50.000 kuna. No, za naplatu štete koristi se i cjelokupna imovina.

''Ako skrivite prometnu nesreću, neku materijalnu i nematerijalnu štetu, odgovarat ćete za nju svojom imovinom. Ta šteta može biti od nekoliko desetaka tisuća kuna, pa čak i milijuna kuna. Vi za nju odgovarate vlastitom imovinom'', ističe Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

S početnih 300.000 neosiguranih vozila na početku kampanje, nakon sedam godina, neosiguranih vozila je šest puta manje.

''Što se tiče samih šteta smanjili smo ih za 75 posto, što je odličan rezultat'', kazao je Igor Komorski, pomoćnik direktora Hrvatske udruge osiguravatelja.

Neosigurana vozila državu na godinu stoje oko 50 milijuna kuna. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr