Radnici Uljanika mjesecima su bez plaće. Uhićenja direktora i članova Uprave i Nadzornog odbora tvrtke dočekali su s oduševljenjem, no i strahom.

Galerija


Radnici Uljanika uhićenja provedena u utorak doživljavaju dvojako. S jedne strane žele da odgovorni završe u zatvoru ako im se dokaže krivnja te da odgovaraju za svaku kunu koja je nazakonito napustila odnosno otišla s njihovih računa.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Slovenka tvrdi da ju je na Krku pretukao bračni par: "Sve zbog hrane za mačke. Moj sin je prestravljen jer je sve gledao" Akcija spašavanja, ilustracija (Foto: HGSS) - 2 Na Krku pronađeno tijelo muškarca: Poljak je otišao biciklom i otada mu se izgubio svaki trag

S druge strane, radnici Uljanika se boje da bi ova uhićenja mogla biti samo predstava za javnost i sakupljanje jeftinih političkih bodova pred izbore za Europski parlament. Kako radnici preživljavaju agoniju u kojoj su mjesecima bez plaće, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Fabian Kapov.

Radnici nisu sedam mjeseci primili plaću, veliki broj njih ne može platiti kredit ili režije, nemaju dati djeci za obrok u školi. Mnogi od njih i danas se hrane u kuhinji unutar Uljanika i to im je jedini topao ili ikakav obrok u danu.

2600 radnika još uvijek je unutar samog Uljanika, 1800 ih je otišlo u potrazi za drugim poslom. Radnici kažu da su dali sve od sebe, mjesecima su radili bez plaće i bez prigovora nadajući se da će novac sjesti na njihov račun i da će doći do obećanog im restruktuiranja. To se nije dogodilo.

Riječani iz 3. maja čekaju četvrtak, a Puljani iz Uljanika petak. Tada će vidjeti što će biti na Trgovačkom sudu u Rijeci i hoće li biti proglašen stečaj. Ulazna kapija Uljanika i dalje je zavarena dok Vlada ne odluči što će s njima, poručuju radnici.

Šteta veća od 1,2 milijarde kuna

Uhićene se, podsjećamo, tereti za štetu veću od 1,2 milijarde kuna. To su bivši predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, aktualni direktor 3. maja Maksimilijan Percan. Uhićeni su bivši predsjednik uprave Uljanika Anton Brajković, članovi posljednje bivše uprave Uljanika Marinko Brgić te Veljko Grbac.

Uhićen je i direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, predsjednik nadzornog odbora Uljanik plovidbe Darko Šorc te direktor Uljanik financija Elvis Pahljina. Još su uhićeni bivši direktor Uljanik brodogradilišta Edurad Milovan, direktor Uljanik pomorstva Silvan Kranjc, bivši direktor Uljanik brodogradilišta Domagoj Klarić te bivši član uprave 3. maja Zdravko Pliško.

Obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, nastavljaju se ispitivanja osoba u istrazi koja će još potrajati. Svi uhićeni će, nakon prvog ispitivanja u prostorijama PU primorsko-goranske noć provesti u pritvoru, a u srijedu će biti ispitani i na Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr