Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnjiva javna nabava

Ured europskog tužitelja otvorio 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura

Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je u Hrvatskoj tijekom prošle godine 23 istrage zbog sumnji u malverzacije s EU novcem u ukupnoj vrijednosti od 313,6 milijuna eura, izvijestio je EPPO u srijedu u svojem godišnjem izvješću.

EPPO ističe da je uglavnom riječ o istragama povezanima sa zlouporabama sredstava iz fondova Europske unije i državnog novca te malverzacijama u javnoj nabavi.

U izvješću se precizira da se u Hrvatskoj vodi šest postupaka zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, a njih sedam povezuje se s malverzacijama novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, a još jedan na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku.

Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Podignuto osam optužnica, dva slučaja u fazi suđenja

Europsko tužiteljstvo ističe kako je u 2022. podignuto osam optužnica te da su dva predmeta u fazi suđenja. Dodaje kako su sudovi tijekom prošle godine izrekli šest pravomoćnih presuda i da je izrečeno isto toliko nepravomoćnih presuda.

Po nalogu EPPO-a je tijekom 2022. blokirana imovina u vrijednosti od 400.000 eura, a u dva slučaja provode se prekogranične istrage, stoji u izvješću za prošlu godinu.

Prema objavljenim podacima, EPPO je u Hrvatskoj zaprimio četiri prijave od tijela EU, njih 17 od građana i 29 od državnih tijela, dok je jedan postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

Najpoznatiji osumnjičenici europskog tužitelja u Hrvatskoj su Gabrijela Žalac koja je krajem prosinca optužena za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem za vrijeme dok je bila ministrica EU fondova te bivši ministar Tomislav Tolušić, pod istragom od srpnja 2022.

Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Glavna europska tužiteljica: Potrebne organizacijske i pravne prilagodbe

U 22 države članice EU u kojima djeluje, EPPO je do kraja 2022. imao 1117 aktivnih istraga s ukupnom procijenjenom štetom od 14,1 milijarde eura, od čega se 47 posto njih odnosi na prijevare u vezi s PDV-om.

Ured ističe da je u 2022. primio i obradio 3318 kaznenih prijava i otvorio 865 istraga. Suci su tijekom prošle godine u EPPO-vim istragama odobrili zamrzavanje 359,1 milijuna eura, dok je godinu dana ranije zamrznuto 147,3 milijuna eura, što je sedam puta više od proračuna EPPO-a za 2022. godinu.

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi naglašava kako je EPPO tijekom 2022. pokazao da ima neviđenu sposobnost za prepoznavanje i praćenje nestabilnih financijskih tokova te netransparentnih pravnih aranžmana.

''Na dobrom smo putu, ali moramo učiniti više. EPPO je daleko od dostizanja svog punog potencijala. Ako želimo da EPPO napravi trajnu razliku, potrebne su nam organizacijske i pravne prilagodbe. To uključuje reviziju Uredbe o EPPO-u i dodjeljivanje namjenskih i specijaliziranih istražitelja financijskih prijevara EPPO-u za slučajeve u svim državama članicama sudionicama'', kazala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene