Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rončević iznosi obranu

'Požurivao me državni tajnik da se ne osramotimo pred NATO-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berislav Rončević rekao je kako se pouzdao u dokumentaciju i razgovore s najbližim suradnicima.

'Nisam vidio niti jedan razlog koji bi me spriječio da ne zaključim ugovor s tvrtkom Eurokamioni', rekao je Rončević pred zagrebačkim Županijskim sudom. Dodao je kako je IVECO ponudio sve potrebne certifikate te da MORH nije potrošio ni lipu više nego što je bilo predviđeno proračunom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera 'kamioni' Suđenje Rončeviću nastavlja se nakon gotovo tromjesečne stanke Slika nije dostupna Suđenje Rončeviću Vještakinja: Kamioni su preplaćeni za 10,2 milijuna kuna

Rončević je u svojoj obrani rekao kako su IVEC-ovi kamioni, koje je prema optužnici platio 10,2 milijuna kuna skuplje, odgovarali svim NATO-vim standardima. Bivši ministar obrane rekao je kako je tijekom kupovine kamiona nezadovoljan bio general Josip Lucić koji ga je upozorio da će o svemu obavijestiti tadašnjeg predsjednika Stipu Mesića. Požurivao ga je i državni tajnik Mate Raboteg tvrdeći da će osigurana financijska sredstva za 2004. propasti i da će se osramotiti pred NATO-om. Rončević je rekao pred sudom da bivšeg vojnog inspektora generala Jozu Miličevića nikada nije onemogućavao u napretku.

Ustvrdio je i da je u proljeće 2004. iz Ureda predsjednika primio dopis u kojem ga pozivaju da sudjeluje u izaslanstvu koje treba posjetiti njemački automobilski koncern Daimler-Chryser, no Rončević na taj put nije otišao. Nabava vojnih kamiona, kazao je, bila je i predmet državne revizije koja nije imala primjedbi na odabir tvrtke ili proceduru nabave.

'Nitko mi nije rekao da je odluka sporna'

Rončević je rekao kako ga je u to vrijeme predsjednik Mesić kritizirao za stanje u vojsci pa je stoga suradnike zaduživao da provjere je li sva dokumentacija valjana te poštuje li se zakon o javnoj nabavi, a nakon tih provjera krenuli su u direktnu nagodbu. 'Nitko od suradnika mi tada nije rekao da je odluka sporna i da se krši zakon', rekao je Ronačević.

Dodao je kaka smatra da spornim ugovorom nije zlorabio položaj  i ovlasti te da se kod donošenja odluke rukovodio informacijama i dokumentima koje su mu prezentirali te tako ni na koji način nije naštetio Hrvatskoj već je hrvatskim vojnicima želio osigurati najkvalitetniju opremu.

Obranu prekinuo mobitel

'Loša oprema koja se mogla kupiti izvan kampa u Afganistanu, značila bi da su hrvatski vojnici mrtvi, a ja nisam sebi mogao priuštiti takvu odgovornost', rekao je Rončević čije je iznošenje obrane prekinula zvonjava mobitela u njegovoj torbi.

Rončević je rekao da bivšeg vojnog inspektora generala Jozu Miličevića nikada nije onemogućavao u napretku

Rončevićev pomoćnik Ivo Bačić sutra će reći svoju stranu priče u 'aferi kamioni'. USKOK Bačića i Rončevića tereti da su zloporabili položaj i nabavljanjem skupljih kamiona oštetili državni proračun za više od deset milijuna kuna. Na početku suđenja u siječnju ove godine obojica osumnjičenih izjavili su da se ne osjećaju krivima.

>> Ni Iveco nije udovoljavao uvjetima MORH-a

>> Afera kamioni: Mesić i Sanader znali, a nisu prijavili?

Svoju obranu počeo iznositi bivši ministar obrane Berislav Rončević, a sutra će to učiniti njegov pomoćnik Ivo Bačić. Nakon toga USKOK će dva dana iznositi završne riječi te slijede završne riječi obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene