Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera kamioni

Afera kamioni: Mesić i Sanader znali, a nisu prijavili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema saznanjima, Mesić nikad nije prijavio dokument koji potvrđuje da se ministar obrane odlučio za izravno skplapanje ugovora s Eurokamionom.

Sažeti dokument o postupku nabave nebojnih motornih vozila predsjednik Mesić i bivši premijer Sanader dobili su još u siječnju 2005., od Vojne sigurnosne agencije. Taj je dokument uz ostale sada priložen u optužnicu protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića. Prema 171. članku Zakona o kaznenom postupku, i Sanader i Mesić i Rončević bili su to dužni prijaviti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi da nije utjecao na Miličevića Mesić: Čudim se Rončeviću, mogao je biti malo ozbiljniji Slika nije dostupna Afera kamioni 'Rončević laže, žele zataškati aferu'

>> Potvrđena optužnica protiv Rončevića i Bačića

Šutnjom je Mesić odreagirao na optužbe prema kojima je navodno znao, ali zatajio dokument o kupnji 39 kamiona, jedan od ključnih izvještaja u kojem se upozorava na sumnjivu nabavu u MORH-u. Početkom 2005., Vojno sigurnosna agencija o tome je obavijestila njega, tada premijera Sanadera i bivšeg ministra obrane Rončevića. No, nitko od njih nikad tu informaciju službeno nije proslijedio Državnom odvjetništvu.

Predsjednik lopticu prebacuje na Zakon o obavještajnom sustavu, i teren Agencije, čiji je šef, u to vrijeme general Gordan Čačić, bio dužan progovoriti o nepravilnostima. I u pravu je, ali spomenuti zakoni nisu u vezi, a bez obzira na 'obavještajce', predsjednika njegova građanska obaveza potiče da to prijavi.  No, umjesto službenom prijavom, prvi je o tome progovorio, i godinama upozoravao samo preko medija.

U svojoj analizi Vojna sigurnosna agencija navodi da su povoljnije ponude imale tvrtke MAN Importer za vozila MAN te tvrtka Automehanika za vozila Renault. Iz Mesićeva ureda kažu da prema zakonu predsjednik države nije bio dužan izvijestiti DORH o nezakonitostima, već da je to zadaća obavještajne agencije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene