Iz cijele Hrvatske na prosvjed stiže 70 autobusa, a u Udruzi Franak očekuju i do 30 tisuća ljudi.


Raza Vekić majka je četvero djece iz Orebića. U jedan sat iza ponoći u subotu s još 30 osoba kreće na put prema Zagrebu boriti se za svoja prava, za svoju obitelj i sve druge obitelji koje imaju kredit u švicarskim francima.

Prosvjed Udruge Franak počinje u subotu točno u podne, na Trgu Franje Tuđmana, a prema posljednjim informacijama organizatora, očekuje se najmanje 15 tisuća ljudi, no moglo bi ih, kažu u udruzi, doći i 30 tisuća. U Zagreb stiže čak 70 autobusa s prosvjednicima iz cijele Hrvatske.

Raza ističe da samo želi javno reći: 'Dosta je!'

'Vraćam kredit u 'švicarcu' devet godina, a danas sam dužna više nego na početku. Rate su mi udvostručene, i zapravo vraćam dva kredita. To je nemoguće. Moja obitelj i ja smo u dužničkom ropstvu. Pod stresom smo već godinama i bit će tako sve dok ne riješimo problem', priča gospođa Vekić.

Prema njezinim informacijama, dio ljudi s Korčule i Pelješca krenuo je na prosvjed u Zagreb i privatnim automobilima, a ima ih svih dobnih skupina.

Vezani članci Održan referendum u Srbiji Naguravanje na prosvjedu u Beogradu: Traže poništavanje referenduma u Srbiji Slika nije dostupna Udruga Franak od stranaka traži 'hoćemo' ili nećemo' odgovore na ovih 8 pitanja

Priprema se masovni prosvjed: Stiže 60 autobusa iz cijele Hrvatske!

'Idemo prosvjedovati protiv nezakonitih kamata i tražiti da se ukine valutna klauzula. Tražimo da se zaustavi lihvarenje od strane HNB-a i banaka, i da inspekcija uđe u banke. Tražimo odgovornost svih koji su krivi za ovu situaciju', poručuje Raza i dodaje da je njihov glavni zahtjev da im se krediti konvertiraju u kune.

Ivan Kontrec, jedan od članova Udruge, ističe da očekuju da se nakon ovog masovnog prosvjeda njihovi problemi počnu i rješavati te da od svojih pet zahtjeva, koje su stavili pred Vladu i HNB, ne odustaju. Stoga će i njihov sutrašnji prosvjed simbolično ići u ta dva pravca - jedan dio prosvjedne povorke, kada dođe na Trg bana Jelačića, otići će oko 14 sati pred zgradu Vlade dok će drugi prosvjednici otići s transparentima ispred Hrvatske narodne banke.

'Pozivamo guvernera Vujčića da dođe i stane pred nas, a isti poziv upućujem i premijeru Zoranu Milanoviću', poručuje Kontrec. Priznaje da je prilično iznenađen, i to ugodno, posljednjim istupima ministra financija Borisa Lalovca koji je, između ostalog prozvao banke za raslojavanje društva i ignoriranje činjenice o 300 tisuća blokiranih građana čemu su i one doprinijele.

'Njegove su izjave radikalnije i od naših, kao da je postao član Udruge', kaže Kontrec.
Iz Udruge Franak pozivaju sve građane, i one koji nemaju kredite u 'švicarcima' da dođu na prosvjed i pokažu svoj stav o funkcioniranju pravnog sustava te o sveopćoj ekonomskoj situaciji u državi.

Posebna regulacija prometa

Zbog prosvjeda Udruge Franak na snazi će biti posebna regulacija prometa. Kako navode u PU zagrebačkoj, zaustavljanje i parkiranje bit će zabranjeno od petka, 24. travnja 2015. godine od 20 sati do subote, 25. travnja 2015. godine do 19 sati

u Reljkovićevoj ulici (istočna strana), Talovčevoj ulici (sjeverna strana), Trgu dr. Franje Tuđmana (parkiralište kod općine), Draškovićeva (sredina kolnika od Đorđićeve do Trga hrvatskih velikana), Račkoga (sredina kolnika od Đorđićeve do Trga hrvatskih velikana), Martićeva (obostrano od Smičiklasove do Trga hrvatskih velikana) i u Ćirilometodskoj ulici.

Za vrijeme dolazaka prosvjednika autobusima u subotu, 25. travnja 2015. godine od 10 do 13 sati povremeno će se zaustavljati promet u ulicama oko Trga dr. Franje Tuđmana i Trga Francuske Republike.

Za vrijeme prolaska kolone prosvjednika u subotu, 25. travnja 2015. godine od 12 do 17 sati povremeno će se zaustavljati promet na relaciji Trg Franje Tuđmana – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Trg hrvatskih velikana.

Za vrijeme prolaska kolone prosvjednika u subotu, 25. travnja 2015. godine od 12 do 17 sati povremeno će se zaustavljati promet na relaciji Trg bana Josipa Jelačića – Radićeva – Zakmardijeve stube – Dverce - Ćirilometodska – Trg Svetog Marka.

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu jug-sjever su:
- Bauerova – Petrova – Voćarska - Grškovićeva
- Đorđićeva – Smičiklasova – Vlaška - Ribnjak,
- Pantovčak – Hercegovačka – vinogrdaska – Podolje – Ilica
- Vodovodna - Mandaličina
- Selska cesta – Sveti duh

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu istok-zapad su:
- Slavonska avenija – Zagrebačka avenija – Ljubljanska avenija
- Ulica Grada Vukovara – Krapinska – Selska – Ilica
- Jukićeva – Kršnjavoga – „zeleni val“ – Trg žrtava fašizma


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju