Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Horor u Trnskom

Psihički bolesni stanar već 20 godina uništava zgradu i ugrožava susjede: Bespomoćni su i očajni, a institucije im ne pomažu

Aktualno Galerija Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 4 Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 2 Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 3 Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 1 Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Bezbroj puta Provjereno je radilo priloge o ljudima kojima treba pomoć, koji ozbiljno ugrožavaju sebe i druge. S tonom smeća u stanovima, izmetom, prijetnjama, uništavanjem imovine svih stanara zgrade. No ovakav još nisu imali. Priču donosi Ema Branica.

Čovjek je napravio golemu rupu na vanjskom zidu zgrade, razlupao sve unutarnje zidove, narušava statiku zgrade u kojoj živi 70-ak ljudi. Stanari već 20 godina mole za pomoć. Nekoliko puta bio je hospitaliziran, ali i vraćen, pa bi ubrzo sve krenulo ispočetka. Puštao bi vodu danima, potrgao brojilo za struju, pa bi stanari mjesecima plaćali onu skuplju. Uglavnom, sve što bi učinio on platili bi stanari. Ma čak im i troškovi, kažu susjedi, nisu toliki problem, već ono što je više nego očito - a to je da čovjeku treba pomoć! Stalna! Zašto je ne dobije? 

Na prvi pogled obična zgrada, a zapravo zagrada s ogromnom rupom, probijeni vanjski zidovi, izbušeni svi unutarnji!

Jedinstvena je to zgrada u Zagrebu, možda čak i u Hrvatskoj, jer u njoj živi stanar koji svojim postupcima ne samo da ugrožava sebe već i cijelu statiku zgrade!

Svojim radnjama došao je do pločica stana do njegova, ali i počeo s bušenjem prema katu iznad. Pogled na rupu na zgradi je zastrašujući, a snimke iznutra otkrivaju razmjere katastrofe.

Problemi su, govore stanari, počeli prije gotovo 20 godina. Godinama su stvari tekle u intervalima - boljim i gorim razdobljima. Nekoliko godina bio je mir, a onda je krenulo, govore nam, sa sitnim djelima, pogotovo kada bi mu se netko obratio.

Pročitajte i ovo Slike stanara iskoristio povjerenje Pogledajte što je "susjed iz pakla" napravio na krovu zgrade, stanari očajni: "Drži tamo plinske boce, ispod curi voda, netko će nastradati"

"Nekoliko puta mi je u cilindar protuprovalnih vrata nešto ubacio, jednom drvce, jednom čavao i jednom žičicu neku, tako da sam imao trošak. Svaki put cilindar protuprovalnih vrata 50 eura", kaže predstavnik suvlasnika Tadija Zrakić.

I ne samo Tadiji, već i drugim stanarima i zajedničkim bravama. A onda je, govore stanari, uz bušenje, krenulo s puno ozbiljnijim stvarima.

"Pušta vodu ono danonoćno. Radi nam financijske probleme, struju nam iskopčava pa mijenja iz jeftine u skupu, pa onda to mi tako imamo nekoliko mjeseci skupu struju, ni za to Elektra ne dolazi", kaže susjeda Gordana Paladin.

Voda je tekla danima. Sve to morali su platiti stanari. Bušenje je pritom postajalo sve intenzivnije. Institucije su u nekoliko navrata ipak reagirale, ali kratkotrajno. Kada bi bio pušten, kratko vrijeme bio bi mir, a onda bi se sve nastavilo. Bušio je dan, noć, nitko nije mogao spavati.

Stanari postaju posve obeshrabreni jer objašnjenje je da ne radi kazneno djelo i da je to njegovo vlasništvo! Provjereno se obratilo nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad i upitalo za konkretan slučaj.

"Područni ured Novi Zagreb u suradnji sa zdravstvenom službom poduzeo je sve potrebne radnje radi pružanja zdravstvene skrbi, koja je korisniku trenutačno najpotrebnija", poručili su iz Zavoda.

Nedavno je policija intervenirala, odvela ga je, a potom došla s građevinskim inspektorom kako bi napravio nalaz što sve treba popraviti.

Bez obzira na to što je susjed sad na liječenju, progovaraju zbog toga jer su toliko puta prošli kroz isto, a sada su još dobili nalog da moraju popraviti sve što je susjed učinio!

Pročitajte i ovo Strava u Zaprešiću, ilustracija - 3 Mrtva žena i ozlijeđen suprug Susjedi o hororu u Zaprešiću: "Izgledali su uvijek mirno. Bili su vrlo tihi i simpatični." Poznato i u kakvom je stanju muškarac

Oni svi ne mogu vjerovati da je sustav dopustio da rupa na zgradi postane ugrožavajuća za svih 70-ak stanara, koliko ih je u toj zgradi.

Susjed ima poslovnu sposobnost, a nije sposoban brinuti se sam o sebi, govore susjedi. Izvodi radnje koje ugrožavaju ne samo njega već i druge. Jasno da se radi o ljudskim pravima, i duševnih bolesnika i preostalih stanara. Jer život u zgradi podrazumijeva suživot, nitko nije otok za sebe.

"Pogotovo ta obitelj, mislim da njima nije svejedno, a nije ni nama, ali opet nismo emotivno vezani", kaže susjeda Paldin.

Nisu vezani emotivno, ali jesu stambeno. Mole i kume institucije da nešto poduzmu, sve troškove takvog ponašanja oni plaćaju, a godinama se samo vrte u krug. Upitali smo to Hrvatski zavod za socijalni rad, no rekli su kako poduzimaju sve potrebno.

Cijela zgrada nada se da će njihov susjed dobiti ono što mu je potrebno jer život kakav je bio dosad nije bio dobar ni za njega ni za njih. I k tome sve to traje gotovo 20 godina! Na njih će pasti teret popravka svakako ovog vanjskog dijela zgrade. Znaju da od nekakve tužbe ili sličnog gdje bi se mogli naplatiti ionako nema ništa.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene