Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo izdao je zabranu za nastavak sanacije 'Salonita' na temelju prijava dviju udruga koje su tvrdile da se radovi obavljaju nepropisno.


Udruga oboljelih od azbestoze i Udruga "Barbarinac", nezadovoljne načinom sanacije koju obavlja tvrtka CIAN, o tome su jučer obavijestili direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea.

Vezani članci Posljedice potresa u Banovini - 2 Kad će se život na Banovini barem malo normalizirati? "Bojimo se raditi, bojimo se biti doma, svugdje nam je isto" Mladenova razrušena kuća Usred snimanja počeo potres: Mladen je ostao hladne glave i spasio punicu koju je prikliještila peć

Sinoć sam morao reagirati i pismeno naložiti da se zaustave radovi na vanjskoj sanaciji "Salonita", jer su mi se obratile dvije udruge, rekao je danas Mladineo. Po njegovim riječima radove je zaustavio i zato što je dokumentacija o sanaciji u Fond stigla tek jučer kad je posao već počeo.

Kako je rekao Mladineo, riječ je o djelomičnoj sanaciji, sanaciji azbesta iz kruga tvornice, koja se obavlja isključivo zbog zaštite okolnoga stanovništva, pa Zakon o javnoj nabavi omogućuje da se takvi poslovi mogu obavljati i bez natječaja. O tom dijelu sanacije izrađena je studija koja je dobila zeleno svjetlo nakon nekih revidiranja stručnih institucija i prije nekoliko mjeseci potpisan je ugovor s tvrtkom CIAN, koja je ovlaštena za takve poslove.

Kad se bude sanirala cijela tvornica "Salonit", ide se u natječaj i bira se najpovoljniji ponuđač za taj posao, izjavio je direktor Fonda Mladineo.

Direktor CIAN-a Petar Bojić rekao je da je zaustavljanje radova, vrijednih tri milijuna kuna, pravo investitora, a to je Fond. Cijeli posao trebao je biti gotov do 1. svibnja, a sada tko zna kada će se završiti, jer je riječ o 7000 prostornih metara materijala koje treba sanirati.

Bojić je uvjeren da će se utvrditi kako nije bilo propusta u radu.
Svi radnici, tvrdi, na raspolaganju imaju zaštitna odijela i maske. On demantira navode udruga da se jučerašnje odlaganje nije obavljalo po pravilima, te da su čestice azbesta letjele po zraku. To nikako nije istina, jer se stalno mjeri količina čestica u zraku, a upravo ta mjerenja demantiraju te optužbe.

Vranjička tvornica "Salonit" u stečaju prestala je s proizvodnjom 2006. Odlukom ministra zdravstva iz veljače 2006. zabranjena je upotreba azbesta i proizvoda koji sadrže azbest u Hrvatskoj.

Tvornica azbestocementnih proizvoda "Salonit" u Vranjicu počela je s radom još 1921., t.j. u samim početcima uvođenja azbestocementnih proizvoda u svijetu.