Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premija na rizik

Zašto kod nas kamate rastu, a u ostatku Europe padaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijer Sanader bankarima poručio neka ne dižu kamate i prestanu zgrtati profit preko leđa građana, iz Hrvatske udruge banaka stiže obrazloženje zašto u nas kamate rastu dok u ostatku Europe padaju.

Trideset i tri domaće banke za posudbu novca prošle su godine na ime kamata zaračunale i naplatile golemih 22 milijarde kuna, što je gotovo 20 posto veći iznos nego u 2007. godine. Kamate u Hrvatskoj više su nego u Austriji i Sloveniji. Hrvatske banke posluju sve bolje. Od kamata su u prošloj godini su zaradile čistih 9,9 milijardi kuna. Profit im se povećao za više od 16 posto.

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu Ilustracija HUB analiza Što će biti s kamatnim stopama? Ovo su scenariji za ovu i iduću godinu

 >> Sanader: 'Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana'

Hrvatska banke trenutno posuđuju novac uz kamate od šest do sedam posto. U Austriji recimo kamate se kreću između pet do6 posto. Bankari objašnjavaju kako je novac koji domaće banke posuđuju građanima sve skuplji, pa su skuplji i krediti. 'U Europi referentne kamatne stope padaju i te zemlje velike europske zemlje nemaju dodatnu premiju na rizik. Ono što se zove razlika na prinose obveznice Njemačke i Hrvatske. To je taj famozni spread koji je trenutno jako poskočio za Hrvatsku, a za velike zemlje Italiji i Francuska nije jer se njihova rizičnost percipira kao mala', rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene