Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je danas rebalans proračuna za 2007. odnosno povećanje proračunskog iznosa za 7,27 posto ili 500 milijuna kuna i sada će iznositi 7,380 milijardi kuna, dok će novi proračun za 2008., koji je pripremljen za prvo čitanje u Gradskoj skupštini, iznositi 7,350 milijardi kuna.


"Nigdje nije propisano da proračun za slijedeću godinu treba biti veći od proračuna za tekuću godinu", odgovorio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva.

Vezani članci Ministar Pavić na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Pavić: "Lex Agrokor spriječio je rebalans proračuna zbog potencijalnih tražbina radnika" Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Premijer Plenković najavio skori rebalans proračuna i otkrio koje će ministarstvo najviše profitirati

Naveo je kako bi, po njegovu mišljenju, objektivna projekcija
proračuna bila 10 milijardi kuna, što bi, da je Gradu ostala mogućnost dosadašnjeg zaduženja i drugi prihodi, mogli i dostići.

Na upit novinara rekao je da Grad Zagreb još uvijek nije definirao financiranje putem predpristupnih fondova Europske unije, ali i dodao kako bi to bili manji iznosi za namjenske aktivnosti u gradskoj upravi.

Sav iznos rebalansa, 500 milijuna kuna, bit će utrošen u Gradskom uredu za za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Iz Poglavarstva ističu kako su morali naći nove izvore finaciranja kako bi premostili efekte izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave jer se jaki investicijski zamah u gradu, započet potkraj 2006., nije mogao prekinuti. Novac za kapitalne investicije će se većim dijelom namaknuti iz prihoda od prodaje nefinancijske imovine.

"U Gradskom poglavarstvu oduvijek nam je bio princip da prihodi od poreza idu u tekuću potrošnju, a da kapitalnu izgradnju financiramo kreditom ili prodajom nekretnina. Tako činimo i sada", rekao je Kojić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako je prije, dok je kupovao imovinu, poput Zagrepčanke, skoro "izgubio glavu", a sada mu se to opet dešava kad želi projekte na principu javno-privatnog partnerstva.

U raspravi o proračunu za 2008., član Poglavarstva iz HSS-a Stjepan Stublić je rekao da je proračun u cjelini u redu, ali i zamjerio što su zapostavljeni rubni dijelovi Zagreba pa tako, uz ostalo, učenici do škole često moraju putovati autobusom.

Odgovorio mu je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Duško Ljuština naglasivši kako je Grad napravio iskorak i ove godine sagradio tri vrtića i tri škole, dok za 2008. planira gradnju pet vrtića i pet škola.

Na sjednici Poglavarstva odlučeno je da gradske stanove u najam dobiju Duje Draganja i Vojin Perić.

Prihvaćen je i zaključak po kojem će djeci službenika u gradskoj upravi biti isplaćeno po 600 kuna, kao dar za Svetog Nikolu.