Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijetlo na kraju tunela?

Vlada ponudila paket mjera, gospodarstvenici skeptični

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godini koja je poduzetnike bacila na koljena Vladin paket mjera za gospodarstvo trebao bi biti spasonosan i već ovog mjeseca točno će se znati na što mogu računati.

Povoljniji krediti preko HBOR-a trebali bi tvrtkama dati novi polet, no već sad gospodarstvenici su skeptični, ono što im se nudi kao povoljno, već sad im ne izgleda tako. Za početak, najavljene kamate su im prevelike. Hrvatska narodna banka smanjila je obvezne rezerve s 14 na 13 posto, bankama oslobodila dva cijelih devet milijardi kuna koje bi trebale potaknuti gospodarski oporavak. Poduzetnici iscrpljeni u kriznoj godini će već kroz ovaj mjesec za svoje razvojne projekte moći dobiti kredite povoljnije nego na tržištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

>> SDP: Vlada bolesno gospodarstvo liječi andolom

HNB, Ukoliko se pokaže da se oslobođene sredstva doista koriste sukladno ciljevima projekta, središnja banka spremna je i na daljnje snižavanje stope obvezne pričuve. Poduzetnici će bankama slati projekte za koje traže kredit, a banke će ih odobravati samo onima koji nisu imali problema prije ljeta 2008. i koji nisu dužni državi. 'To će zavisiti od toga koliko će efikasni projekti biti prezentirani poslovnim bankama i kako će poslovne banke naravno i ocjenjivati te projekte', kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač.

'Alternativa bolja tome bi bila da imate jedan sustav gdje pouzdano se zna tko će dobiti novce i da je to ostalo na onome što je bilo rečeno, znači da će to biti izvozno orijentirani projekti, znači da se ide po projektima', tvrdi Ante Babić, makroekonomist. I dok makroekonomisti smatraju da Vladin paket još treba biti dorađen, poduzetnici također skeptični. U godini krize, tvrdi naš sugovornik, na njih će pristati samo oni kojima stvarno gori pod nogama. 'To je za subvencionirane kredite po meni malo velika kamatna stopa. U zemljama Europske unije, kada se radi o tim subvencioniranim kreditima, onda su tu kamatne stope nešto malo manje', zaključuje Hrvoje Marušić, privatni poduzetnik. Rizik dijela kredita preuzet će zato država dok banke i u ovom slučaju profitiraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene