Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski projekti

Vlada napokon složila četiri projekta i 33 ideje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor nosila je katalog od 33 vladine investicije prvo u Tursku, a sada i u Egipat.

Turizam, energetika, infrastruktura, vodno gospodarstvo. Sve to vrijedi više od 10 milijardi eura, a Vlada traži investitore.

Pročitajte i ovo Otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca Nakon tri godine izgradnje Nakon tri godine otvorena važna obilaznica: Butković najavio nove projekte Split - 23 Obljetnica članstva Jesmo li mogli bolje? Hrvatska je 10 godina u EU-u, koliko smo novca privukli, vole li nas investitori i što to neki ipak rade bolje od nas

Važno je da je Vlada napokon složila četiri projekta i 33 ideje jer je primjerice u energetici Hrvatska treća zemlja u Europi koja uvozi struju i bit će nam sve gore jer brojne elektrane izlaze iz pogona. Vlada zapravo nudi Plomin gdje će se graditi pogon vrijedan 800 milijuna eura, ali još uvijek nema lokacijske dozvole.

>> Dvadesetak hrvatskih tvrtki dogovorilo suradnju s Egiptom

Ulaganje u nove elektrane

Želi li Vlada ulagati u elektrane u Gospiću trebat će im isto 800 milijuna eura i 3 do 5 godina. Moguće su i gradnje hidroelektrana u Zagrebu koje bi riješile problem poplava Projekt je također vrijedan 800 milijuna eura no ni Vlada, ni grad još nisu napravili zajedničku tvrtku koja bi time upravljala.
U Dubrovniku bi se također gradila elektrana u suradnji sa susjednim državama čija je vrijednost 180 milijuna eura, no još nema dokumentacije.

Osim energetike, važan dio za razvoj je i transport, posebice zbog specifičnog položaja Hrvatske. Već desetljećima u planu je nizinska pruga Rijeka -Zagreb preko Koprivnice do Mađarske i ruskog tržišta. Vrijednost investicije je 3,65 milijarde eura, no u dvije godine se ništa nije napravilo, osim što imamo sjajne maketice.

Problem je u nama!

Također, hrvatska metropola je trebala još 2000. godine dobiti zračnu luku, no to se zbog recesije nije dogodilo. Projekt je vrijedan 302 milijuna eura i uskoro bi trebali saznati koncesionara. Što se tiče vodnog gospodarstva Hrvatska će morati već sljedeće godine napraviti 80 projekata novih sustava kanalizacije po europskim standardima. Vrijednost projekta se procjenjuje na 1,9 milijardi eura, a najveći dio novaca će se dobiti iz europskih banaka.

I na kraju, investicije u turizmu, sjetimo se samo projekta brijunske rivijere koji je 2001. godine bio opjevan i sve su ga Vlade podupirale. Vrijedan je 800 milijuna eura, a do sad nema niti građevinske niti lokacijske dozvole. Također, tu je i projekt stvaranja resorta na Prokljanskom jezeru koji također još nema nikakvih papira. Očito je problem u nama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene