Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Privredne komore Srbije (PKS,) Dragan Đurić, danas je izjavio da je od države zatražio poništenje prijepornog ugovora poduzeća "Unverzijade 2009." s hrvatskom tvrtkom "Varteks" jer je dobila posao bez javnog natječaja, čime je, kako je rekao, prekršen zakon.


Đurić je na konferenciji za novinare izrazio čuđenje što je "vrlo vrijedan posao šivanja odijela za Univerzijadu 2009. dan 'Varteksu' koji je u teškoj situaciji". Dodao je da bi srbijanska tekstilna poduzeća taj posao obavila "kvalitetnije i pod boljim uvjetima".

Vezani članci Varteks Varteks još jednom pokazao zašto su njihove klasične kolekcije s modernim pomakom "must have" Slika nije dostupna Varteks sponzor Univerzijade Beograd 2009.

"Ne znam zašto je taj posao dobio 'Varteks', vjerojatno nešto stoji iza toga", rekao je on bez dodatnih objašnjenja.

Đurić, vlasnik tekstilnog poduzeća 'Zekstre' u Zemunu, također je izjavio da se Udruženje industrije tekstila, odjeće, kože i obuće PKS-a obratilo srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i potpredsjedniku vlade Božidaru Đeliću sa zahtjevom da se ispita je li u tom slučaju prekršen Zakon o javnim nabavama. 

Potpredsjednik PKS-a je zatražio od države i da zaštiti domaće gospodarstvo i stane iza srbijanskih poduzeća koja sudjeluju na javnim natječajima u regiji.

"Načelom recipročnosti moglo bi se zaustaviti širenje, primjerice, hrvatskih i slovenskih tvrtaka na štetu srbijanskih i omogućiti srbijanska ulaganja u zemlje regije", istaknuo je Đurić.

"Slovenija i Hrvatska su u zadnjih nekoliko godina uložile stotine milijuna eura u Srbiji, a srbijanskih tvrtaka gotovo i nema u tim dvjema državama", rekao je Đurić.

"Slovenske i hrvatske tvrtke imaju jak lobi u Srbiji i sve češće
imaju bolje uvjete od domaćih tvrtaka", rekao je i dodao da srbijanske tvrtke "nemaju što tražiti na natječajima na kojima se pojavljuju slovenske i hrvatske tvrtke". 

Po njegovim riječima u Sloveniji i Hrvatskoj uopće ne postoji srbijanski lobi pa je, primjerice, "Delta holding pet - šest puta spriječen u kupnji".

Predstavnici Univerzijade, koja će se 2009. održati u Beogradu, do sada su na kritike zbog ugovora s "Varteksom" odgovarali da Zakon o javnim nabavama nije prekršen jer će posao financirati sponzori, a ne država.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju