Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Univerzijada 2009': Nastavlja se kampanja protiv 'Varteksa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Privredne komore Srbije (PKS,) Dragan Đurić, danas je izjavio da je od države zatražio poništenje prijepornog ugovora poduzeća "Unverzijade 2009." s hrvatskom tvrtkom "Varteks" jer je dobila posao bez javnog natječaja, čime je, kako je rekao, prekršen zakon.

Đurić je na konferenciji za novinare izrazio čuđenje što je "vrlo vrijedan posao šivanja odijela za Univerzijadu 2009. dan 'Varteksu' koji je u teškoj situaciji". Dodao je da bi srbijanska tekstilna poduzeća taj posao obavila "kvalitetnije i pod boljim uvjetima".

Pročitajte i ovo Modna kuća Varteks PRODAJA ZEMLJIŠTA KAO SPAS U Varteksu kasne plaće za 1000 radnika: "Naravno da smo svi zabrinuti, ali uvjereni smo u uspjeh", "Nemamo nikakvu namjeru zatvoriti kompaniju, radna mjesta su nam prioritet" Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

"Ne znam zašto je taj posao dobio 'Varteks', vjerojatno nešto stoji iza toga", rekao je on bez dodatnih objašnjenja.

Đurić, vlasnik tekstilnog poduzeća 'Zekstre' u Zemunu, također je izjavio da se Udruženje industrije tekstila, odjeće, kože i obuće PKS-a obratilo srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i potpredsjedniku vlade Božidaru Đeliću sa zahtjevom da se ispita je li u tom slučaju prekršen Zakon o javnim nabavama. 

Potpredsjednik PKS-a je zatražio od države i da zaštiti domaće gospodarstvo i stane iza srbijanskih poduzeća koja sudjeluju na javnim natječajima u regiji.

"Načelom recipročnosti moglo bi se zaustaviti širenje, primjerice, hrvatskih i slovenskih tvrtaka na štetu srbijanskih i omogućiti srbijanska ulaganja u zemlje regije", istaknuo je Đurić.

"Slovenija i Hrvatska su u zadnjih nekoliko godina uložile stotine milijuna eura u Srbiji, a srbijanskih tvrtaka gotovo i nema u tim dvjema državama", rekao je Đurić.

"Slovenske i hrvatske tvrtke imaju jak lobi u Srbiji i sve češće
imaju bolje uvjete od domaćih tvrtaka", rekao je i dodao da srbijanske tvrtke "nemaju što tražiti na natječajima na kojima se pojavljuju slovenske i hrvatske tvrtke". 

Po njegovim riječima u Sloveniji i Hrvatskoj uopće ne postoji srbijanski lobi pa je, primjerice, "Delta holding pet - šest puta spriječen u kupnji".

Predstavnici Univerzijade, koja će se 2009. održati u Beogradu, do sada su na kritike zbog ugovora s "Varteksom" odgovarali da Zakon o javnim nabavama nije prekršen jer će posao financirati sponzori, a ne država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene