Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska kriza slavi prvi rođendan! Ali ne i kriza u Hrvatskoj jer su naši političari, sve donedavno, živjeli u fazi poricanja i lažnih ružičastih brojki.


Svijet, nakon teške godine, polako pokazuje znakove oporavka. A mi se tek spremamo za teške dane. Točan datum početka globalne gospodarske krize teško je odrediti. Prve znake pada američko tržište nekretnina pokazalo je prije dvije i pol godine. Prvi potresi na burzama počeli su prije dvije godine. Tada je posrnula i prva banka britanska Northern Rock. Međutim za većinu stručnjaka prava kriza je počela kada je prije godinu dana američka vlada bila prisiljena preuzeti hipotekarne divove Freddie Mac i Fannie Mae. Te su dvije agencije bile jamci za pet bilijuna i 400 milijardi dolara hipotekarnih stambenih kredita u SAD-u.

Vezani članci Mislav Bago - 3 Životni nam standard raste, ali ne dovoljno da smanjimo zaostatak za Europom: Pogledajte što bi se moralo promijeniti da bi se smanjilo iseljavanje iz Hrvatske Gordana Deranja (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Oštre riječi na skupu hrvatskih poslodavaca: "Građani žele bolji život. Gospodo političari, počnite se baviti bitnim stvarima!"

'Freddie Mac i Fannie Mae su toliko veliki i toliko utkani u naš financijski sustav da bi njihova propast stvorila veliki metež i na našem i na tržištima diljem svijeta', objasnio je Henry Paulson, bivši ministar financija SAD-a. Metež ipak nije potpuno izbjegnut. Slijedio je crni rujan. Propale su ili bile prisiljene zatražiti državnu pomoć vodeće američke investicijske banke. Financijska kriza brzo se proširila na cijeli svijet. Uslijedila je recesija. Na spas nacionalnih gospodarstava potrošene su stotine milijardi dolara. I dok je gotovo cijelom svijetu bilo jasno što se događa, Hrvatska je bila u čudu.

Vic da u Hrvatskoj ništa ne može uspjeti, pa ni kriza, nije se obistinio. U drugom kvartalu pad BDP-a je usporen, ali i dalje golem i iznosi 6,3 posto. Prvi rođendan krize, Hrvati dočekuju s kriznim porezom, tzv haračem, povećanim PDV-om i prijetnjama sindikalnih prosvjeda zbog najava smanjenja plaća. Valjda će drugi rođendan proteći u vedrijem raspoloženju.