Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenja dioničara

'Trpljenje je rad za budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali dioničari Badela 1862, upozoravaju da rukovodstvo radi krucijalne greške u poslovanju. Traže smjenu nadzornog odbora i uprave.

Sve je kulminiralo početkom tjedna kada je opozvana skupština dioničara. Proceduralni propust na koji se pozvala podigao je medijsku prašinu. Mogao je smiriti samo puno jači argument otkazivanja skupštine. 'Ona je opozvana, isključivo po dogovoru s gospodinom Polančecom. Naravno da sam ja poslušao potpredsjednika Vlade i pristao na to da se skupština opozove', kaže Ante Perković, predsjednik Uprave Badel 1862. Uprava ima različite teorije zbog čega se sve ovo događa. Krive male dioničare jer žele predati kompaniju u strane ruke. Kriv je i slovenski KD Invest kojem su mali dioničari prodali dio svojih udjela. 'Koji ima preko 15 posto temeljnog kapitala, koji u statutu svojem nema razvoj proizvodnje nego samo trgovinu dionica i nekretnina, logično je bilo da nešto tu ne štima', dodaje Perković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U zatvorskoj ćeliji Smrt u Remetincu: Poznati biznismen i trgovac oružjem pronađen mrtav Slika nije dostupna Nevjerojatno Kinezi vjeruju da su Hrvati lijepi i visoki zbog - pelinkovca!

Mali dioničari tvrde radi se o dezinformiranju javnosti, jer fondovska industrija radi na svoj način i nema potrebe i želje za preuzimanje Badela. 'Prema mojim informacijama KD Invest je u međuvremenu prodao svoje dionice hrvatskim investitorima, tako da je i taj problem s kojim on pokušava na kraju plašiti javnost, riješen. Nego je to sad očito moderno imati Slovenca na dnevnom redu', kaže Ante Vrančić, predstavnik malih dioničara Badela 1862. Gdje je zapravo pukao ovaj odnos? Mali dioničari se boje da firma tone, što potvrđuju promet koji pada u dvoznamenkastim postocima. Konsolidirani dugovi kao i dospjele obveze samo rastu. 'Objavljeni su podaci o tome da Badel ima preko 900 milijuna kreditne zaduženosti, preko 200 milijuna duga državi. Podaci su netočni, Badel je daleko od takve zaduženosti', rekla je Zvjezdana Blažić, članica uprave Badela. Mali dioničari se ne slažu. '70 milijuna je konsolidirani gubitak za prošlu godinu, dugovi rastu, dospjele obveze rastu, učestalije su sve blokade žiro računa, državi duguje za poreze i trošarine, od prije nekoliko dana je bilo 110 trošarine i negdje oko 7,8 milijuna PDV-a, ne znam sada najnoviji podatak, s tim da još jedan značajan dug stoji prema kapitalnom fondu u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog društva', pojašnjava Vrančić pojašnjava.

Gdje je Badel napravio greške u koracima?

S poslovanjem ove kompanije nešto očito ne štima. Nezadovoljstvo radom Uprave istaknuo je slovenski KD, koji se ipak nije želio medijski eksponirati. Gdje je Badel napravio greške u koracima? Vrančić misli da su najveće greške učinjene u onome čime se Perković najviše hvali: 'A to su nekakve investicije i razvoj, koje on sebi stavlja kao neke velike uspjehe.' 'Naravno da je to koštalo i da su se uzeli krediti. Tko to treba trpjeti? Trpljenje znači rad za budućnost', tvrdi Perković. Mali dioničari ne žele trpjeti, jer kažu samo u kalničke vode do sada je utrošeno oko 400 milijuna kuna. Vrančić dodaje: 'Da još jednom spomenem 400 milijuna kuna u tu proizvodnju i promet koji se sada radi ja odgovorno tvrdim da nema skuplje kapljice vode od ove kapljice vod koju ja sad pijem, na svijetu.'

Spona u dobrom odnosu uprave i dioničara je i pitanje jakog alkoholnog pića stocka, kojeg je Badel nekada proizvodio, pa samo distribuirao i na kraju bez svega ostao. 'Fiks ideja, želja da se to ponovno vrati i pokušaj ucjenjivanja takve jedne korporacije završila je s tim da smo na kraju izgubili i distribuciju . Već drugu godinu za redom gubimo po 16 milijuna kuna zarade', tvrdi Vrančić. Slijedeća skupština dioničara zakazana je za 17. listopada. Mali dioničari se boje da ako ni ona ne uspije Badel u ovom obliku više neće postojati. Tvrde neće biti potreban ni nadzorni odbor niti Uprava, već stečajni upravitelj. Jesu li milijunski gubici točan podatak vrlo brzo će se pokazati, a do tada će Uprava ovog proizvođača pizza morati smisliti puno bolje argumente zbog čega se sve ovo događa. U međuvremenu, Perković poručuje: 'Pod nikakvu cijenu lider s tradicijom od 146 godina neće otići u strane ruke, pa taman se o zvao KD Ljubljana i Vlada , bez obzira koliko oni s Vladom manipulirali - tvz. predstavnici malih dioničara.'

Emisiju Novac gledajte na Novoj TV nedjeljom u jutarnjem terminu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene