Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon sastanka u Badelu

Odgođena odluka o prodaji Badela, ministar Panenić kaže da je Meteor proces 'diskvalificirao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obrata u slučaju izbora strateškog partnera za Badel, ministar Tomislav Panenić kaže da je čitav proces izbora praktički diskvalificiran.

"Od početka se vršio ogroman pritisak i na članove Povjerenstva i na mene kao ministra u cijelom medijskom prostoru, da se donese doluka, ja bih rekao, na prečac", poručio je novinarima ministar panenić nakon sastanka s Upravom Badela.

Pročitajte i ovo Predsjednik Mosta Božo Petrov i Tomislav Panenić, saborski zastupnik iste stranke, optužili Vladu da Inu želi u potpunosti prepustiti MOL-u, 09.08.2018. (Foto: Dnevnik.hr) zbogom, most... Panenić se oprostio od Mosta: ''Što je bilo, bilo je. Želim im što manje rastanaka u daljnjem radu!'' Slika nije dostupna Novi kandidat Tomislav Panenić: "Most me neće podržati, ali idem sam u utrku za Pantovčak!"

Ministar je govorio o tome da je ponuda tvrtke Meteor, koja je bila favorizirani ponuditelj, bila neobvezujućeg tipa, odnosno Meteor se nije obvezao za ništa. To je dovelo u pitnaje i njihove financijske mogućnosti pa je Panenić naknadno zatražio i dodatnu dokumentaciju, nakon čega se dogodio ovrat.

"Jučer je tvrtka Meteor (jedan od ponuditelja) dostavila dokument o tome da posjeduju 67 posto potraživanja vjerovnika, odnosno da prema predstečajnoj nagodbi, oni imaju većinu, koja će odlučuiti o samom nastavku predstečajnog modela", rekao je.

Ministar kaže da time odluka Povjerenstva više nije relevantna, već je tražio od istog da utvrdi je li tvrdnja Meteora o posjedovanju 67 posto potraživanja vjerovnika zapravo vjerodostojna.

Ako se utvrdi da je to tako, kaže Panenić, onda će on i Povjerenstvo moći samo utvrditi da 67 posto vjerovnika želi Meteor za strateškog partnera u Badelu.

"Rekao bih da je taj proces koji se vodio zapravo diskvalificiran. Sve oko traženja strateškog partnera izgubilo je smisao pa se postavlja pitanje da ako su već išli u tom smijeru, da su to mogli obaviti i prije, da nemamo ovu cijelu strku", poručio je ministar.

"Oni (Meteor) su zauzeli položaj i jednom nogom su držali vrata odškrinuta, a to je ugrožavalo pozicije bilo kojeg drugog ponuditelja", zaključio je.

St. Nicolaus: Znamo da je naša ponuda bila najbolja

Iz tvrtke St. Nicolaus, koja je bila drugi ponuđač na natječaju oglasili su se priopćenjem nakon konferencije za medije ministra panenića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zadovoljni smo što su ministar gospodarstva i nadležni organi uložili potrebne napore u cijelom procesu kako bi za Badel 1862 donijeli najbolju odluku. Svjesni istinske potrebe stvarne financijske snage budućeg partnera Badela 1862 tražili su i dodatne informacije, ukazujući na taj način da izbor strateškog partnera neće ovisiti o tome je li budući partner hrvatska tvrtka ili neka druga tvrtka iz Europske unije koje je Hrvatska dio.

S velikim interesom čekali smo informacije koje su danas došle iz Ministarstva gospodarstva. Iz navedenih vjerujemo da će sve nadležne institucije uključene u proces detaljno ispitati svu dodatno pristiglu dokumentaciju te utvrditi njenu vjerodostojnost.

Znamo da je naša ponuda najbolja opcija za Badel, dok su naše neosporne prednosti naša financijska snaga i dostupni izvori izravnog ulaganja u gotovini, bez lipe dodatnog potrebnog kredita. Jer podsjetimo, tek nakon potpunog rješavanja postojećih dugova kroz isplatu i dogovor s vjerovnicima s kojima smo uspostavili kvalitetan kontakt, Badel 1862 se može fokusirati na razvoj. U našoj smo ponudi jasno naglasili da smo, ukoliko ponuđeni iznos od 25 milijuna eura ne bude dovoljan, dodatno spremni i sposobni uložiti i više, a kroz poslovni plan istaknuli smo i plan dodatnih ulaganja u iznosu od 9 milijuna eura u periodu od 5 godina.

Također i ovom bismo prilikom naglasili kako, uz financijska sredstva, jamčimo nastavak proizvodnje na postojećim proizvodnim lokacijama, očuvanje Badelovih brandova, očuvanje zaposlenosti, unaprjeđenje prodaje i marketinga te razvoj i širenje kroz daljnje akvizicije u Adria regiji.

Upravo zato vjerujemo da ćemo temeljem svega navedenog biti prepoznati kao ozbiljan i dugoročan investitor uz čiju konkretnu financijsku snagu i poznavanje industrije Badel 1862 sigurno može ponovno biti uspješna hrvatska kompanija kakva je nekad i bila.

Odluku nadležnih organa rado ćemo komentirati po primitku službene odluke na koju ipak još treba pričekati."

Zadnje dokumentacije kojima dva preostala ponuđača za Badel dokazuju svoj bonitet pristizale su još u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva.

To je bio zadnji zahtjev Ministarstva, nakon već nekoliko prijašnjih kojima se uz već ranije pristiglu ponudu htjelo vidjeti tko bi bio bolji strateški partner u Badelu – domaća Meteor grupa ili slovački St. Nicolaus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene